Annonce
Danmark

Landmand: Klimaet og provinsen kan blive taberne ved større krav til landbruget

Anders Skovdal fra Jerlev mener som udgangspunkt klimaudfordringerne skal løses på europæisk plan. Han frygter dansk landbrugsproduktion flytter ud af lanet, hvis den danske konkurrenceevne svækkes som følge af strengere nationale krav. Foto: Yilmaz Polat
Landmanden Anders Skovdal frygter, den nye regering mål om reduktion af drivhusgasser i landbruget i sidste ende kommer til at gå ud over miljøet og landbrugssamfundene i provinsen.
Annonce

Den 32-årige landmand Anders Skovdal fra Jerlev fortalte tidligere på måneden om sine bekymringer for de røde partiers klimaløfter i avisen Danmark. Tirsdag aften præsenterede Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale så den politiske aftale, der skal danne grundlag for partiernes samarbejde de næste fire år. Men aftalen, som landmanden læste dagen efter i sin frokostpause, har ikke gjort hans bekymringer mindre. Særligt reduktionen af drivhusgasser på 70 procent lyder voldsomt, mener han.

- Det er en stramning i forhold til Paris-aftalen, og jeg har svært ved at se, hvordan det kan lade sig gøre, hvis vi skal bevare den produktion, vi har i dag. Man kan altid nå reduktionen ved at begynde at lukke dansk landbrug ned, men problemet er, at det så vokser i andre lande som Polen i stedet. Når de forurener mere, er det ikke kun et problem for Polen. Vi får det lige tilbage igen, når giftstofferne ledes ud i farvandene. Rent klimamæssigt vil det være en ulempe for os, fordi dansk landbrug er et af de mest klimavenlige, siger han.

Konsekvenserne af en begrænsning af den danske landbrugsproduktion risikerer også at ramme geografisk skævt, mener landmanden, der taler i telefon med avisen Danmark, mens han kører rundt i bakkerne ved Vejle Ådal på en snittemaskine for at skaffe græs til sine malkekøer.

- Det er en branche, der fylder meget i nogle landsdele, eksempelvis på Lolland, hvor man ikke lige har Aarhus eller København, eller en anden stor by, man kan få arbejde, siger han.

Anders Skovdal fra Jerlev mener som udgangspunkt klimaudfordringerne skal løses på europæisk plan. Han frygter dansk landbrugsproduktion flytter ud af lanet, hvis den danske konkurrenceevne svækkes som følge af strengere nationale krav. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

- Lyt til os

Den 32-årige landmand mener samtidig, partiernes aftale om at ændre landbrugsstøtten, så den kan bruges som redskab til at få landbruget til at omstille til mere bæredygtig produktion, er bekymrende.

- Landene har mulighed for at graduere, hvor meget støtte de vil give som direkte støtte per hektar, og hvor meget de vil give som indirekte støtte med krav om bæredygtige tiltag. Problemet er, at nogle lande udbetaler al støtte i direkte støtte per hektar. Hvis vi skal ud og investere flere penge for at få den samme støtte, er det ikke ens konkurrencevilkår, vi producerer under, forklarer han.

Selvom landmanden generelt er skeptisk overfor den politiske aftale om en ny regering, er der dog også positive ting i den, lyder det. Her tænker Anders Skovdal især på, at partierne vil omdanne mere landbrugsjord til natur.

- Det betyder, at politikerne lytter til, hvad brancheorganisationerne siger. Her har de lyttet, når landbruget kom med løsningsforslag. Jeg håber så også, de lytter, når vi siger, at her er noget som ikke giver mening eller skævvrider konkurrenceevnen, siger han.

Landmanden opfordrer politikerne til i stort omfang at tage landmændene og brancheorganisationerne med på råd, når de drøfter mulige metoder til at sænke landbrugets CO2-udledning.

- De skadelige ting, vi finder i drikkevandet i dag, er der på baggrund af den produktion, der var der for 30-40 år siden. Det er vigtigt, vi er i dialog med hinanden, så landbruget bliver reguleret ud fra den produktion, der er i dag, og ikke den, der var der dengang, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Annonce