Annonce
Sønderborg

Landmand mishandlede svin på Als

Landmand fra Sydals må i fem år ikke have med svin at gøre. Han blev også idømt tre måneders betinget fængsel. Modelfoto: Ulrik Pedersen
En 52-årig gårdejer fra Sydals er idømt tre måneders betinget fængsel og frakendt retten til at have med svin at gøre i fem år. Han er dømt for 34 forhold af mishandling og dyr, der ikke blev behandlet forsvarligt.

Det var en sjælden voldsom sag om mishandling og misrøgt af svin i fire besætninger, der tirsdag endte med dom ved Retten i Sønderborg. Her blev en 52-årig landmand og gårdejer fra Sydals idømt tre måneders betinget fængsel og frakendt retten til at have med svin at gøre i fem år.

Landmanden har undladt at behandle eller aflive syge dyr med hjernebetændelse, han har forsøgt at aflive svin, men det gik galt. Hundredvis af svin var indsmurt i gylle. Kadavere blev smidt i stalden.

Landmanden har hele vejen nægtet sig skyldig. Han har dog forklaret, at det har været en svær tid for ham.

Annonce

- Det har været økonomisk besværligt. Der var ikke penge i lortet, som man siger. Vi var meget pressede, og det hele gik op i angst og stress, har han forklaret i retten.

Dommeren og domsmændene ved Retten i Sønderborg fandt ham skyldig i samtlige 34 forhold i det 16 sider lange anklageskrift.

Landmanden er blandt andet dømt for "grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling" af grise på fire forskellige besætninger, som han drev på Als.

Flere end 50 syge grise med lidelser som hjernebetændelse, navlebrok, sår efter halebid og lammelser fik ingen behandling, blev ikke aflivet og blev ikke isoleret fra de raske grise på gården.

Desuden var staldene ikke indrettet til grisenes bedste. Dyrene var ikke sikret mod skader fra eksempelvis defekte tremmer og skarpe metalkanter.

Landmand overvejer anke

Næsten 6800 grise manglede i en periode halm, og manglende ventilation sendte temperaturen og luftfugtigheden i vejret i svinestaldene.

Hundredvis af grise havde ikke adgang til rent og tørt leje. Det betød, at dyrene lå i deres egne efterladenskaber og var indsmurt i gylle.

Størstedelen af anklagepunkterne vedrører lovbrud begået frem til maj og september 2015. Enkelte forhold er sket i 2016 og 2017.


Vanrøgt af dyr straffes efter min mening desværre ikke særligt hårdt, og dommen ligger på linje med, hvad man har set i andre sager.

Lars Viereck, specialanklager


Men sagen lå stille hos anklagemyndigheden i et år. Derefter var forsvareren længe om at sende spørgsmål til Det Veterinære Sundhedsråd, ligesom den 52-årige skulle mentalundersøges.

Den lange sagsbehandlingstid betød, at landmanden fik noget rabat på straffen.

- Vanrøgt af dyr straffes efter min mening desværre ikke særligt hårdt, og dommen ligger på linje med, hvad man har set i andre sager. Derfor er den også på linje med min påstand om 3-4 måneders fængsel, siger specialanklager Lars Viereck.

Dyrenes Beskyttelse kalder sagen dybt tragisk og ulykkelig.

- I bund og grund er det helt ubegribeligt, hvordan sådan en person har kunnet fortsætte i så mange år, uden at nogen eller noget har stoppet ham. Hvorfor var systemet, der skulle beskytte dyrene, så ineffektivt.

- Vi ser desværre igen og igen, at dyreværnssager har ekstremt lange behandlingstider. Det er stærkt kritisabelt og dybt tragisk for dyrene, siger Birgitte Damm, chefkonsulent for landbrugsdyr i Dyrenes Beskyttelse i en kommentar.

Den dømte overvejer nu, om han vil anke dommen til Vestre Landsret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
EfB

En Esbjerg-dreng tjekker ud: EfB og Mathias Kristensen skilles efter denne sæson

Vejen

Tre storke spottet i Rødding

Annonce