Annonce
Esbjerg

Landmand og byrådspolitiker står i spidsen for fælles kamp mod oversvømmelser: Kongeå Komitéen endelig på plads

Efter flere års tilløb er Kongeå Komitéen en realitet. Hidtil har forvaltning af Kongeåen været ført individuelt i Kongeåens tre kommuner, men fremover øges samarbejdet, så der gøres fælles front for at forebygge og nedbringe oversvømmelser. Foto: Esbjerg Kommune
Tre kommuner skal lære af hinanden og få nye impulser i kampen mod at forebygge og forhindre oversvømmelser i Kongeåen. Kurt Bjerrum fra Esbjerg Byråd er ny formand for den komité, der nu tager ud og ser nærmere på forholdene langs Kongeåen.

Esbjerg Kommune: Det bliver Kurt Bjerrum (V) fra Esbjerg Byråd, der over de kommende år skal stå i spidsen for det nye, tvær-kommunale samarbejde omkring udfordringer og problematikker i og omkring Kongeåen.

Kurt Bjerrum er selv landmand i Jernvedlund med Kongeåen som nærmeste nabo, og han håber at kunne sætte skub i et samarbejde med politikere og forvaltning i Vejen og Kolding, så de to kommuner også bliver en del  af løsningen på problemerne med blandt andre de store, årlige oversvømmelser i Kongeåens vestligste del ved Jedsted og Vilslev.

- Det skal ikke gerne være ude af øje ude af sind for de to kommuner. Jeg ved godt, at man i Kolding ikke har særlig stor interesse i, hvad der sker med åen vest for Jedsted, men det handler om, at vi i Esbjerg kan få de to andre kommuner til at se problematikken i Esbjerg Kommune. Det nytter ikke noget, at man i de andre kommer bare renser op og graver ud, for så kommer vandet bare endnu hurtigere mod vest, siger Kurt Bjerrum, hvis endelige mål med Kongeå Komitéens arbejde er at forebygge bedre og undgå oversvømmelser.

Annonce

Nye impulser

Komitéens 19 medlemmer har netop været samlet for første gang. Her blev Kurt Bjerrum valgt som formand, mens Vagn Sørensen fra Vejen Byråd blev næstformand.

- Jeg ser formandskabet som en spændende opgave. Det har taget tid at nå hertil, men nu er vi i gang. Ønsket er, at vi gennem et tæt samarbejde kan få gang i dialogen om, hvordan vi lærer af hinanden, finder forskellene og får nye impulser, siger Kurt Bjerrum, der mener, man allerede er godt i gang - blandt andet med nyt, stort naturprojekt ved Jedsted og Vilslev, hvor idéerne er der, men pengene desværre mangler.

Også Vagn Sørensen er glad for samarbejdet.

- Der var god stemning på mødet, og jeg føler, at vi er kommet godt fra start. Nu ligger der et stort arbejde foran os for at sikre naturen samtidig med, at der ikke er nogen, der drukner undervejs, siger Vagn Sørensen (V), der er formand for Teknik & Miljøudvalget i Vejen Kommune.

Annonce

Individuelt

Kongeåen er Danmarks 9. længste vandløb, afvander cirka 450 kvadratkilometer opland og er et komplekst system med adskillige højvandssluser, Natura 2000-områder og en betydelig påvirkning af vandstands-ændringerne i Vadehavet. Forvaltningen er indtil nu udført individuelt i de tre kommuner, men det ny samarbejde skal give nye muligheder for at administrere områdets dyre- og planteliv og tage hensyn til afvandingsbehov og klimaændringer på tværs af kommunegrænserne.

Både formand og næstformand er enige om, at der ligger en stor opgave i at benyttelse og beskyttelse skal gå hånd-i-hånd som led i en helhedsorienterede forvaltning, og på mødet blev det blandt andet besluttet, at der i sensommeren 2021 skal arrangeres en bustur til lokaliteter langs Kongeåen for at få en fælles forståelse for systemet, dets muligheder og begrænsninger.

Medlemmerne

Det nye samarbejde omkring Kongeåen i Esbjerg, Vejen og Kolding kommuner består af to politikere, to repræsentanter fra De Grønne Råd, én chef, og én fra forvaltningen fra hver kommune samt én sekretariatskoordinator.

Politikere: Karen Sandrini (S) og Kurt Bjerrum (V), Esbjerg Kommune,  Birgitte Kragh (V) og Oluf Lykke Nielsen (DF), Kolding Kommune og Vagn Sørensen (V) og Elin Winther (K), Vejen Kommune.

Følgegruppen: Sven-Aage Steenholdt, Familielandbruget LRS - Vejle (Kolding Kommune),
Torben Lindholst, Kolding Sportfiskerforening (Kolding Kommune), Henrik Bertelsen, Familielandbruget Sydvest (Vejen Kommune), Johannes Kaack, Dansk Ornitologisk Forening (Vejen Kommune) Niels Laursen, Sydvestjysk Landboforening (Esbjerg Kommune), Søren Rygaard Lenschow, Sydvestjysk Sportsfiskerforening (Esbjerg Kommune).

Styregruppen: Jakob Sønderskov Weber (Kolding Kommune)
Peter Hansen (Vejen Kommune) Christina Føns (Esbjerg Kommune)

Sekretariatet: Britt Gadsbølle Larsen (Kolding Kommune)
Sally Huntingfort (Vejen Kommune) Ole Juul Pedersen (Esbjerg Kommune)

Koordinator: Anette Baisner Alnøe, (Esbjerg Kommune)

Kurt Bjerrum har i mange år interesseret sig for problematikkerne omkring Kongeåen. Her ses han i 2017 efter store oversvømmelser ved Jedsted og Vilslev sammen med blandt andet Carl Holst, Jesper Frost Rasmussen,  Chr. Rabjerg Madsen, Hans Tobiasen og lodsejere ved Kongeåslusen. Arkivfoto: Chresten Bergh
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Sidste år risikerede han at blive smidt på gaden: Nu renoverer købmanden for millionbeløb

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Tønder For abonnenter

En kendt far og onkel: Nu er Andreas selv på vej frem på håndboldbanen

Varde

Emil på 19 år er kommet ud af sit misbrug: Kommunen skulle have sat mig i plejefamilie som lille

Esbjerg

Forsyningsselskab tester for giftige stoffer i spildevand i to kommuner: - Når vi har fået viden om sundhedsskadelige stoffer, skal vi naturligvis teste for det

Esbjerg

Stil dit spørgsmål til borgmesterkandidaten: JV inviterer til debatmøde

Erhverv For abonnenter

Naturgas sender varmeprisen på himmelflugt: 1000 fjernvarmekunder varslet stor ekstraregning

Ribe Esbjerg HH

Storsmilende Ribe-Esbjerg målmand efter storsejr og egen scoring: Det er jo sjovt

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark

Aktiviteter for store og små: Gode tips til efterårsferien for hele familien

Billund For abonnenter

Analyse: Derfor er der spænding om borgmesterposten

Debat For abonnenter

Kommentar: Dette er Socialdemokratiets største mulighed for at vælte borgmesteren, men hvor langt vil de strække sig?

Aabenraa

Autoværksted har fundet fidusen: Kvinder står i kø for at lære at skifte hjul

Annonce