x
Annonce
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Mogens Dall har ejet gården i Bovrup siden 1990, og han har aldrig oplevet regnen være så slem. Foto: Martin Rye.
Vinterens regn har samlet sig på landmændene i Syd- og Sønderjyllands marker. De kan ikke gøde markerne, og gyllen hober sig op i gylletankene. Landmand Mogens Dall fra Bovrup ved ikke, hvad han skal gøre, hvis han ikke kan finde en måde at skille sig af med sin gylle.

Regn: Landmænd i Syd- og Sønderjylland står lige nu i gylle til halsen. Den seneste tids regnvejr har mættet markerne, og små søer dukker op alle vegne i marklandskabet.

Mogens Dall er en af de landmænd, der har kæmpet med regnvejret. Den intensive regn har gjort, at han ikke kan gøde sine marker. Det betyder, at gyllen hober sig op i gylletankene på gården i Bovrup. De er fyldt så meget op, at han har været nødt til at leje sig ind hos andre landmænd.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger Mogens Dall, der driver to ejendomme på 253 hektar med en årlig produktion af 10.000 slagtesvin.

Vejret har tæret så hårdt på hans marker, at hans traktorer ville ødelægge jorden, hvis de kørte derud. De skulle ellers have kørt gylle ud fra den første februar, hvor landmændende må begynde at sprede gylle.

Mogens Dall producerer 5000 tons gylle om året og har tre gylletanke, der i alt kan indeholde 4300 tons gylle. Ikke nok med det, så har han lånt en gylletank med plads til 1200 tons gylle. Mogens Dall har dog kun plads til gyllen i den lånte tank en måned frem.

- Man skal snakke for sin syge moster for at låne en plads. Når man endelig har fået plads, er det en statshemmelighed, hvor man har taget sin gylle hen, siger landmanden.

Annonce

Jeg har aldrig oplevet noget lignende.

Svineproducent Mogens Dall.

Svær uvished

Nu har Mogens Dall ingen plan om, hvad der skal ske, hvis det ender med, at han ikke kan komme af med sin gylle. Alt imens vokser udgifterne til lastbiler, der skal flytte gyllen. Ifølge ham selv koster det 2400 kroner om ugen. Han vurderer, at hans samlede tab kan løbe op i 30.000 kroner, hvis han lægger gylleafhentningen og tabet på afgrøderne sammen.

- Det kan også blive 50.000 kroner, det ved vi ikke, siger han.

Lige nu ved Mogens Dall ikke, hvad han skal gøre med al den gylle, hvis regnvejret fortsætter.

- Uvished er menneskets værste fjende, siger Mogens Dall:

- Vi er et meget robust folkefærd. Når vi står over for en udfordring, så løser vi den. Men nu har vi ingen løsning.

Ifølge landmanden skal der gå op til tre uger med tørvejr før, at de kan begynde at køre gylle ud på markerne. Ventetiden er på grund af den lerjord, som er under Mogens Dalls gummistøvler.

- Det er længere tid om at blive tørt, siger han og spejder mod den betongrå himmel.

Vinterhveden dør

Udover overfyldte gylletanke har Mogens Dalls marker små søer spredt ud over de 256 hektar. Også steder hvor der aldrig har været vand, fortæller han. Ifølge DMI er der kommet dobbelt så meget nedbør sammenlignet med, hvor meget nedbør, der normalt falder i februar måned.

Mogens Dall trasker ud på den våde mark, og hælene på hans gummistøvler hænger kort fast, for hvert skridt han tager i den mudrede jord. Han bukker sig ned for at tage et strå vinterhvede frem. Den er grøn og gullig i spidsen.

- Den gule farve i spidsen betyder, at den er ved at dø, siger Mogens Dall.

På grund af regnen skal Mogens Dall også så to hektar af hans vinterhvede om, fordi de drukner i regnvejret. Ifølge landmanden kan hans vinterhvede kun klare at være under vand i 14 dage, før de dør.

- Det er virkelig frustrerende, siger han.

Flere små søer er dannet af vinterens intense regn. Foto: Martin Rye.
Mogens Dall står flere steder i vand til anklerne. Foto: Martin Rye.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce