Annonce
Kolding

Landmanden: Jeg har det skide dårligt med at genere mine naboer

Det er efter, at svineproduktionen er omlagt til økologi, at flueplagen er opstået. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Niels Schelde håber, at flueplagen er væk næste sommer. - Det skal lykkes, og det kan det også, siger han.

Skanderup: Landmand Niels Schelde er rigtig ked af, at hans naboer og genboer i Skanderup dagligt i løbet af sommeren har været voldsomt generede af tusindvis af fluer fra hans nye økologiske svineproduktion på Smedegyden 9.

- Det har jeg det da skide dårligt med. Vi er ikke sat i verden for at genere nogen, men når man laver nogle nye tiltag, får man også nye udfordringer, siger Niels Schelde. Han føler sig overbevist om, at han nok skal få has på fluerne.

- Jeg har et håb om, at det er løst næste sommer. Jeg har viljen til det, og jeg vurderer selv, at det, vi har sat i værk, har positiv effekt. Men jeg kan ikke give garantier, siger landmanden, der ikke selv har bopæl på Smedegyden.

Annonce

Guf for fluer

Han forklarer, at han er rimeligt overbevist om, at fluernes arnested ligger i staldens gamle gyllesystem, som er bygget til tre gange så mange grise, som han har i sin produktion nu. Det betyder, at gyllen får en anden konsistens og ligger mere i ro, end når omsætningen er større. Det er rent guf for fluer.

- Til gengæld giver det gode muligheder for biologisk bekæmpelse, mener Niels Schelde, der har iværksat en intensiv indsats med rovfluer i meget store mængder samt snyltehvepse.

Hvis du ikke får løst problemet, så generne ophører for dine naboer, dropper du så den økologiske drift?

- Det skal lykkes, og det kan også lykkes, svarer Niels Schelde.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Annonce