Annonce
Esbjerg

Landsby ønsker flere frivillige i foreningslivet: Holder borgermøde om et stærkere lokalsamfund

Det traditionsrige motionsløb Æ' Quernsteensløb i Øster Vedsted var et af de arrangementer, man overvejede at lukke på grund af manglende hænder til at arrangere. Nu er nye folk kommet til, og søndag 19. september er der borgermøde i landsbyen, hvor fokus blandt andet er på frivillighed. Arkivfoto: René Aunsbjerg Fogh
Under overskriften "Sammen er vi stærke" inviterer Fællesrådet og idrætsforeningen i Øster Vedsted til borgermøde i forsamlingshuset om, hvordan man skaber et stærkere lokalsamfund. Både for at aktivere landsbyens nye beboere og familier, men også for at se på, om man kan nytænke foreningslivet i byen.

Ribe: Når der 19. september er borgermøde i Øster Vedsted Forsamlingshus om, hvordan man skaber et stærkt lokalsamfund, er det samtidig en invitation til, at der kommer mere fokus på byens frivillige foreningsliv.

Ikke udelukkende, fordi man mangler frivillige, men lige så meget, hvordan det bedst muligt strikkes sammen.

Formand for Øster Vedsted IF, Tom Meyer Andreasen, der i samarbejde med byens Fællesråd står bag mødet, siger ikke direkte, at man mangler frivillige, men forklarer, at der er flyttet mange nye til byen, som man gerne vil introducere ordentligt til foreningslivet.

Annonce

- Der er kommet flere tilflyttere, mange unge familier med børn, og vi håber, vi kan få nogle af dem aktiveret, og at de vil give deres besyv med i forhold til, hvilken by de gerne vil bo i. Blandt andet i forhold til foreningslivet, eller om man bare vil bo her og køre til Ribe og dyrke sin sport, siger Tom Meyer Andreasen.

Effektivisering

På mødet vil DGI holde oplæg om, hvordan man opnår et stærkere sammenhold i de mindre samfund, men Tom Meyer Andreasen forklarer, at det egentlig ikke er fordi man mangler opbakningen, men at det lige så meget drejer sig om at kaste alt op i luften og se på foreningslivet med nye øjne.

- Der er lidt deprimerende, at der kun sidder tre i Fællesrådet, når der egentlig skal sidde syv. Her ser vi regler og regulativer, der gør det håbløst at rekruttere nye folk, og måske noget kan ændres på dette område. De gør et godt stykke arbejde, men måske vi kan ændre noget, så vi bruger frivillige, hvor de gør mest mulig gavn. Jeg kunne godt tænke mig at effektivisere tingene i Øster Vedsted, og samtidig få aktiveret nye folk, der brænder for landsbylivet, siger Tom Meyer Andreasen og understreger, at man ikke er i krise i Øster Vedsted, og at der med succes arrangeres blandt andet forældre-barn-gymnastik, yoga, badminton, Quernsteensløb, byfest, fritidsklub med mere.

Annonce

Under pres

Hos DGI Sydvest mærker man en stigende interesse for at komme ud i landsbyer med oplæg om, hvordan man arbejder med frivilligheden, og hvilke værktøjer, man som i Øster Vedsted kan bruge for at få endnu flere til at tage del i fællesskabet.

Det forklarer DGI-konsulent Gitte Søndergaard.

- Der er ingen tvivl om, at frivilligheden er under pres, så mange steder er man nødt til at tænke i nye baner. Frivillige på tværs af foreninger kræver bare rigtig meget styring, fordi det ikke længere blot er en fast bestanddel af det at bo i en mindre by, at man tager del i fællesskabet, som det måske var tidligere. Vi kører lige nu en frivillighedsuddannelse for anden gang, og de har i hvert fald fået noget at arbejde med, siger Gitte Søndergaard.

I Øster Vedsted håber Tom Meyer Andreasen, mange vil møde op.

- Ønsketænkningen er, at vi både ser tilflyttere og dem, der har boet her længere tid, der siger, at vi vil være med til at gøre noget. Ikke fordi vi trænger voldsomt, men gerne lidt nytænkning, så det ikke altid er Tordenskjolds soldater, der er med, og at vi kan vende det rundt og se på vores lokalsamfund på en ny måde, siger han.

DGI og Roager

Det er konsulenter fra DGI Sydvest, der står for mødet, hvor også to personer fra foreningslivet i Roager vil holde et oplæg om, hvordan man griber lokalsamfundet og foreningslivet an i Roager. 

Mødet afholdes i Øster Vedsted Forsamlingshus søndag 19. september kl. 14.00-16.30.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Tøjsælger, lærer og fodboldstjerne: Røde Thies fra EfB er død

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Vejen For abonnenter

Nadja vejede 186 kilo og fandt trøst i mad: - Folk så overhovedet ikke mig, de så bare min krop som et problem, der skulle ordnes

Team Esbjerg

Tidligere Team Esbjerg-målvogter er ikke i tvivl: De skal kunne vinde over Buducnost

Danmark

Dall: Pludselig er de socialdemokratiske ministre blevet meget bevidste om at tale om 'skatteydernes kroner'

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Debat For abonnenter

Kommentar: De Konservative og Nye Borgerlige er tæt på at sikre LA-viceborgmesters plads i byrådet

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Annonce