Annonce
Aabenraa

Landsby er klar til at redde liv

Ragnhild og Jacob Jacobsen fra Kliplev er snart klædt på til at kunne træde til, hvis der er borgere, der får hjertestop. Foto: Claus Thorsted
Landsbyen Kliplev er i fuld gang med at etablere et korps, der kan træde til ved hjertestop.

Kliplev: - Jeg læste, at der var hårdt brug for førstehjælpere i Aabenraa Kommune. Det må vi kunne gøre noget ved i Kliplev.

For den 69-årige Jacob Jacobsen fra Kliplev var der ikke langt til handling, og han begyndte lige efter sommerferien og ringe rundt til sit netværk. Det viste sig, at der var stor interessere blandt borgerne i Kliplev for at blive frivillige førstehjælpere.

- I løbet af en måneds tid havde omkring 25 personer vist interesse for projektet, siger Jacob Jacobsen.

Midt i september blev folk så inviteret til informationsmøde i Kliplevhallen, hvor to frivillige personer fra Dansk Folkehjælp fortalte om vilkår og betingelser, når man bliver en del af det frivillige redderliv-korps.

- Næsten alle sagde på informationsmødet ja til at deltage i ordningen, siger Jacob Jacobsen.

Ni frivillige har allerede i dag en godkendt uddannelse fra deres arbejde eller lignende, mens 16 personer har brug for et fire timers førstehjælpskursus i forbindelse med hjertestop for at blive godkendt som "hjælper". Det vil blive holdt den 23. november med en autoriseret instruktør.

- Så hvis alt går som planlagt, så har Kliplev snart 25 registrerede førstehjælpere, som gerne vil gøre en indsats for byens borgere i tilfælde af hjertestop, siger Jacob Jacobsen.

Annonce
Hvis alt går som planlagt, så har Kliplev snart 25 registrerede førstehjælpere.

Jacob Jacobsen, initiativtager

Responstiden er vigtig

Jacob Jacobsen og hans kone skal selv deltage i kurset i november, og der er i det hele taget en del ældre, der gerne vil være en del af korpset.

- Men alderen betyder ikke noget, siger Jacob Jacobsen.

Sker der et hjertestop, og der er ringet Alarm 112, og ambulancen eller lægebilen er bestilt, så bliver tre førstehjælpere, som bor tættest ved hjertestoppet alarmeret og skal hurtigst muligt møde op med blandt andet en hjertestarter. I øjeblikket alarmeres der til førstehjælpere, der bor op til fem kilometer fra ulykkesstedet.

Derfor ser Jacob Jacobsen gerne, at der er flere landsbyer i området, der får etableret frivillige livredder-korps.

- Det ville være dejligt, hvis flere landsbyer gør noget lignende. Jeg ved dog allerede, at Søgård er ved at få noget op at stå. Jo flere vi er om at fordele opgaven des bedre. Responstiden på hjælp er meget vigtig, siger Jacob Jacobsen.

Danmark Reder Liv

Danmark Redder Liv er baseret på et samarbejde mellem Region Syddanmark, Region Sjælland, FirstAED og Dansk Folkehjælp.

Målet med projektet er at engagere flere borgere til at kunne give livreddende førstehjælp og dermed øge andelen af borgere, der overlever hjertestop i eget hjem.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce