Annonce
Sønderborg

Landsby får stor pose penge til redning af købmand

Pengene er på plads, men der mangler en til at drive købmandsbutikken i Tandslet. Arkivfoto: Claus Thorsted
Med støtte fra Realdania er økonomien bag en bevarelse af Tandslets købmandsbutik på plads. Men der mangler stadig en til at drive forretningen.
Annonce

Tandslet: En bevarelse af Tandslet købmand er kommet et skridt nærmere. Realdania har netop valgt at støtte projektet med 900.000 kroner, så nu er finansieringen på plads.

- Vi er overraskede. Det er helt vildt, fantastisk. Vi kan ikke få armene ned, siger Søren Elholm fra initiativgruppen, som nu langt har overgået det oprindelige mål om at skaffe 750.000 til en million kroner til en redning.

Der er allerede ved salg af anparter skaffet 650.000 kroner, ligesom der er kommet andre donationer på i alt 50.000-75.000 kroner.

Hjælpen fra Realdania gør, at man kun skal låne 300.000 kroner til projektet, der inkluderer køb af bygning, renovering af butik samt udvidelse af forretning og lager. Det har været svært at finde en bank, men den del er også kommet på plads.

De 900.000 kroner gør også, at man nu køber det nærliggende fælleshus - det tidligere Sydbank - samt parkeringspladsen. Her skal indrettes et bytorv med shelters til turisterne samt et handicaptoilet, som Sønderborg Kommune støtter med 120.000 kroner.

Vi er overrasket. Det er helt vildt, fantastisk. Vi kan ikke få armene ned

Søren Elholm, initiativgruppen

Annonce

Butik bliver totalrenoveret

Tandslets købmand gennem de seneste 12 år Bitten Møller har meldt ud, at hun vil gå på efterløn. Forgæves har hun et stykke tid forsøgt at sælge sin butik. Det fik sidste år en række lokale borgere til at gå i gang med en redningsplan.

Konkret gjorde man ligesom i Blans, hvor lokale ildsjæle sidste år fik gang i deres købmandsbutik igen, ved at samle penge ind ved at sælge anparter til lokalbefolkningen. I maj mødtes anpartshaverne i Tandslet til stiftende generalforsamling, hvorunder der blev valgt en bestyrelse.

Selskabet bag redningen vil købe butikken, der også inkluderer en lejlighed på førstesalen, af den nuværende købmand, finansiere en større opdatering samt skaffe en forpagter, der lejer sig ind.

Der er lavet tegninger over, hvordan den ny butik skal se ud. Der vil være en lille udvidelse på 20-30 kvadratmeter, en total omstrukturering og renovering af butikken herunder større frugt og grønt-afdeling, ny fryser, større kølerum og lagerrum.

Annonce

Tæt på købmand flere gange

Problemet er bare, at man endnu ikke har fundet nogen til at drive forretningen. To gange har det været meget tæt på, men alligevel strandet i elvte time.

- Det har været op ad bakke. Vi må konstatere, at købmænd ikke hænger på træerne, forklarer Søren Elholm.

Stillingen har været slået op gennem Dagrofa, hvor under Min Købmand i Tandslet hører under. Nu vil man forsøge også at annoncere på andre kanaler.

- Det kunne jo være, der var en i området, som gik rundt med en lille købmand i maven. En person som i dag måske slet ikke har noget med branchen at gøre.

Søren Elholm er stadig optimistisk og har fået ny energi efter denne uges donation fra Realdania.

- Pengene betyder, at vi nu også kan gøre det billigere for den ny købmand. Give en bedre start med en lavere husleje.

Realdania er en forening, som støtter kulturelle projekter. Den blev dannet ved salg af Realkredit Danmark i år 2000. Siden har den støttet 3.350 små og store projekter over hele landet med 18,2 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Cirkusprinsesse på besøg i Varde

Trekantområdet

Mand stadig i kritisk tilstand efter badeulykke: Kommune tjekker sikkerheden

Annonce