Annonce
Aabenraa

Landsby går ind i kampen: Femkløver skal lokke ny købmandsbutik til

Der blev gjort et forsøg på at få en ny købmandsbutik til Bolderslev, som mistede sin dagligvarebutik i 2016, men det forsøg måtte opgives i 2018. Nu gøres der et nyt forsøg. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
I Bolderslev har man nu besluttet sig for, hvordan man vil gå videre med projekt dagligvarebutik. Nøgletallet er fem, hvis der skal en borgerdrevet Dagrofa-butik til byen.

Bolderslev: Potentialet er der, men er engagementet der også? Bolderslev Lokalråd vil nu undersøge, om der kan etableres et bæredygtigt projekt, som kan få dagligvarekoncernen Dagrofa til at etablere en butik i byen.

Forudsætningen er nemlig, at lokalsamfundet finansierer den ejendom, købmandsbutikken skal være i, og engagerer sig i butikken.

Der har tidligere været gjort et forsøg på at genoplive købmandsbutikken, som lukkede i sommeren 2016, men det er efterhånden tre år siden, det måtte opgives, og derfor havde Bolderslev Lokalråd sagen på dagsordenen på et møde onsdag aften.

Annonce

- Hvad er der ændret siden sidst? Og hvad kan vi gøre fremadrettet? Der skal være opbakning, nogle ildsjæle, der vil drive det. Det er ikke vores opgave som lokalråd at drive sådan et projekt, siger Henning Frisk, der er formand for lokalrådet.

Helt konkret betyder det, at man nu søger fem ildsjæle, der skal have meldt sig senest den 20. december, hvorefter lokalrådet hjælper femkløveret i gang med et fælles opstartsmøde.

- Så skal vi nok støtte dem moralsk og ved at stille vores erfaring til rådighed. De skal være en ledelsesmæssig styregruppe, forklarer Henning Frisk.

Et færdigt oplæg

JydskeVestkysten og jv.dk skrev onsdag om Bolderslev Lokalråds interesse i at få en dagligvarebutik til byen, og det medførte mange reaktioner på ikke mindst Facebook.

- Der er mange borgere, der har givet udtryk for, at man gerne vil have en dagligvarebutik i byen, andre igen har skrevet, at der gerne skal være gode priser. Der er generelt god feedback, siger Henning Frisk.

- Men der endnu ikke nogen, der har meldt ind og sagt, at de skal nok løbe videre med stafetten, tilføjer han.

Det bliver styregruppen, der skal strikke en færdig køreplan sammen, hvor den også forholder sig til, hvilket af de to Dagrofa-koncepter, der er i spil, man vil gå efter: Min Købmand- eller Let-Køb.

- Ildsjælene skal definere et konkret projekt, sætte beløb på og gøre rede for, hvordan det skal finansieres. Når der kommer nogen og siger, det er det, vi vil, så kan man så spørge borgerne i byen, om de vil købe en folkeaktie, eller hvordan man nu vil gøre det.

Annonce

Der er megen hjælp at hente

Opgaven med at få en borgerdrevet dagligvarebutik til Bolderslev er ikke helt uden for rækkevidde, lyder det fra landdistrikternes bedste ven.

- Dagrofa er meget behjælpelige med at give en styregruppe en indføring i, hvad der skal til. Man får hjælp til at etablere et ApS eller et andelsselskab, man får hjælp til at få sat alt op i en salgsproces af anparter og andele, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Og der er grund til optimisme, mener formanden. Ikke mindst fordi, man som lokalsamfund kan få hjælp med på vejen.

- Regeringen har lanceret, at man kan få op til 500.000 kroner til etablering af nye butikker, hvis lokalsamfundet som minimum i konceptet med de borgerdrevne butikker selv kommer med 500.000 kroner. Mange kommer typisk med langt mere. Dagrofa giver også en huslejegaranti i X antal år, som betyder, at man faktisk i et realkreditinstitut kan få finansieret restbeløbet, fordi man har skaffet de første 70 procent, forklarer Steffen Damsgaard.

Det er ikke vores opgave som lokalråd at drive sådan et projekt.

Henning Frisk, formand for Bolderslev Lokalråd
Annonce
Debat For abonnenter

Kommentar: Dette er Socialdemokratiets største mulighed for at vælte borgmesteren, men hvor langt vil de strække sig?

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Emil på 19 år er kommet ud af sit misbrug: Kommunen skulle have sat mig i plejefamilie som lille

Haderslev For abonnenter

Tre-årige Ayia er hårdt ramt af kræft - nu har forældrene startet en indsamling til de seje sygeplejersker på OUH

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Sønderborg For abonnenter

Alssundbroen fylder 40: Mere end 20 års kamp skulle der til, før den blev bygget

Navne

Et liv i gult og blåt: Førhen syntes jeg, at min kæreste var skør, når det kom til hans passion, men i dag forstår jeg ham bedre

Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Aabenraa For abonnenter

Efter syg og blind svigermors død: Jeg er sikker på, du vil se mig og familien igen, når du forlader denne verden

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg For abonnenter

Sidste år risikerede han at blive smidt på gaden: Nu renoverer købmanden for millionbeløb

Danmark

Aktiviteter for store og små: Gode tips til efterårsferien for hele familien

Esbjerg

Forsyningsselskab tester for giftige stoffer i spildevand i to kommuner: - Når vi har fået viden om sundhedsskadelige stoffer, skal vi naturligvis teste for det

Billund For abonnenter

Analyse: Derfor er der spænding om borgmesterposten

Esbjerg

Stil dit spørgsmål til borgmesterkandidaten: JV inviterer til debatmøde

Annonce