Annonce
Aabenraa

Landsby klar til at finde en halv million

Katrine Jürgensen svømmede rutineret den ene bane efter den anden. Foto: H.C. Gabelgaard.
Der blev svømmet, løbet og cyklet så svenden sprang i Bylderup-Bov søndag eftermiddag. Store og små indbyggere er begyndt at samle penge ind til renovering af det populære svømmebad.

Bylderup-Bov: Kreativitet og spontanitet er gode egenskaber, når der skal skaffes penge, og dem besidder folkene bag Bylderup Idrætscenter.

Det beviste de søndag, da en stor del af landsbyen lagde sig i selen for at samle penge ind til en renovering af det 50 år gamle - men meget benyttede - udendørs svømmebad.

Det skete gennem en gang sponsorsvømning suppleret med både sponsorløb og sponsorcykling, og der var ikke mangel på hverken svømmere, løbere, cyklister eller sponsorer.

Ind imellem alle de fysiske udfoldelser fik Bylderup-Bov folket også lige tid til at indvie idrætscentrets nyindrettede cafeteria. Til det formål ankom en del af gæsterne med hjemmebag.

Annonce

Aquafitness

Brødtekst

Hurtig beslutning

- Det er fantastisk med den opbakning, vi har i dag. Vi tog en hurtig beslutning med det her arrangement, for vi ville gerne holde det, mens svømmebadet stadig er åbent, forklarede formanden for idrætscentret, Christian Iwersen, inden de første svømmere blev sendt afsted.

Vejret var ikke det allerbedste til udendørs svømning, så det var bare med at svømme sig til varmen. Mens de første seks svømmere halsede op og ned ad svømmebassinet i et kvarter, gjorde næste hold klar. Blandt dem var Kirsten Nørgård Christensen, der sidder i byrådet for Venstre og er formand for børne- og uddannelsesudvalget.

Hun er vokset op i Bylderup, og har selv tilbragt mange sommerdage i byens friluftsbad.

Nu trænger det til en grundig renovering af både rør og belægning. Det vil koste omkring 3,5 millioner. Aabenraa Kommune vil tidligst sætte penge af til formålet i 2021, men borgerne i Bylderup-Bov har luret, at det er en god idé selv at have lidt på kistebunden, hvis man skal have kommunen til at bidrage.

- Målet er at vi har en halv million kroner samlet ind i 2021, lød det fra Christian Iwersen.

Cafeteriet

Efter svømningen blev der tid til indvielse af det nye cafeteria. Tidligere gemte hallens cafeteria sig bag en dør, og man skulle forbi køkkenet for at nå ind til siddepladserne.

Nu er de to funktioner byttet om, og cafeteria og mødelokale er åbnet op ud til gangarealerne, så det er blevet en mere naturlig del af resten af idrætscentret.

Til hverdag er der automater med kaffe, sodavand og slik, men så snart der er kampe eller andre arrangementer i idrætshallen i weekenderne, åbner cafeteriets bestyrer, Marianne Lassen, for servering.

Cafeteriet bruges også til private fester og der leveres mad ud af huset.

Midt i det hele var der indvielse af det nye cafeteria, som Marianne Lassen, til ventre, passer i det daglige. Her får hun en snak med idrætscentrets formand, Christian Iwersen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce