Annonce
Aabenraa

Landsby mangler både købmand og butik

Bolderslev har ikke haft nogen købmandsbutik, siden købmand Brandenhoff valgte at lukke forretningen midt i byen tilbage i 2016. Arkivfoto: Ulrik Pedersen.
Der kommer flere og flere købmandsbutikker i landsbyerne, som borgerne selv har skubbet i gang. Men i Bolderslev er planerne om en borgerfinansieret butik foreløbig sat på standby.

Bolderslev: I landsbyerne er folk vant til, at de selv må yde en indsats, hvis der skal ske en positiv udvikling. Ifølge dagligvaregrossisten Dagrofa har det blandt andet resulteret i, at der er oprettet omkring 80 nye borgerfinansierede købmandsbutikker i landsbyer over hele landet de senere år.

I Bolderslev drejede den sidste købmand nøglen om i 2016, og kort efter blev der dannet en gruppe under Bolderslev Lokalråd, der skulle undersøge mulighederne for at få gang i en borgerdrevet købmandsbutik i landsbyen.

Men planerne er stødt på forhindringer og er derfor foreløbig stillet i bero.

Det fortæller formanden for Bolderslev Lokalråd, Henning Frisk.

- Vi har haft svært ved at finde egnede lokaler til en købmandsbutik. De lokaler, som vi på et tidspunkt havde kig på, de er ikke tilgængelige, forklarer han.

- Hvis en forretning skal have et omsætningsgrundlag i Bolderslev, så skal den placeres ved Hellevad-Bov vejen. Det betyder, at vi kan blive nødt til at opføre en ny forretning, og det vil blive meget dyrt, lyder det fra lokalrådets formand.

Henning Frisk har dog ikke opgivet drømmen om, at Bolderslev engang kan få sin egen købmandsforretning igen.

- Hvis der kommer en købmand, som gerne vil drive forretning i byen, så er vi klar til at hjælpe. Men det afhænger af, at vi finder den rigtige person, understreger han.

Annonce

Plejehjem til håndværkere

Aabenraa Kommune nedlagde for nogle år siden plejehjemmet i Bolderslev, som i en periode derefter blev drevet som asylcenter.

Da asylansøgerne forlod byen holdt kommunen borgermøde om stedets fremtid.

Løsningen er nu foreløbig blevet, at kommunen lejer bygningen ud til et firma fra Esbjerg, der bruger det til håndværkere, som midlertidigt har brug for et logi i området.

Fornødenheder

Ifølge Henning Frisk så er det helt akutte behov for en lokal butik delvis dækket ind, efter at grillbaren ved Hellevad-Bov vejen begyndte at forhandle de mest nødvendige ting.

- Der kan vi købe mælk og smør, og om søndagen kan vi hente rundstykker, forklarer han.

De skrinlagte planer om en borgerdrevet købmandsforretning er dog ikke tegn på, at Bolderslev er gået i stå. Byen er tvært imod i fuld gang med en områdefornyelse til 6,2 millioner kroner i samarbejde med kommunen.

- Snart bliver det muligt at søge lokale puljemidler, så nogle af de mindre projekter kan føres ud i livet forholdsvist hurtigt, oplyser Henning Frisk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Regionalt For abonnenter

Borgmestre raser over skrottede solcelle-planer for millioner: - Det er fuldstændig vanvittigt

Annonce