Annonce
Tarm

Landsby vil være natur-juvel: Millioner skal bruges på å, sø, skov og mini-Camino

Aase Grønbæk lægger ikke skjul på, at naturprojektet bliver det klart største byudviklingsprojekt, hun har været med til. - Vi har aldrig prøvet det før. Men hvis vi skal være realistiske, skal vi så ikke sige, at det tager to-tre år, siger hun. Foto: Johan Gadegaard
Normalt er det byerne langs vestkysten og Ringkøbing Fjord, der løber med de fleste turister, men i en landsby længere inde i landet vil man nu lave byens største forskønnelse i mange år. Fokus er på natur-turister.
Annonce

HOVEN: Aase Grønbæk er mere end almindelig stedkendt. Hun er 63 år gammel, er opvokset i Hoven Sogn og har boet i området mere eller mindre hele livet. Nu er hun formand for byens energi- og udviklingsfond.

Alligevel har Hoven gemt på en mulig naturperle. For indtil for et par år siden anede Aase Grønbæk ikke, at der i nærheden af byens gamle mølle ligger en mølledam. Eller lå en mølledam. Nu er den groet til og ikke lige til at finde sådan uden videre.

Annonce

Tilgroede stier

I Hoven har man flere naturoplevelser, der ikke helt lever op til potentialet. I Tirsbjerg Plantage lige syd for byen er de anlagte gåstier efterhånden groet til.

Så ligesom med mølledammen findes de på papiret, men ikke rigtig i virkeligheden; væk er den nemme mulighed for at besøge plantagens vandhuller og kongestenen.

Mølledammen og plantagen er bare et par af flere natursteder, som skal have en overhaling, hvis det står til Aase Grønbæk og de andre lokale i landsbyen.

Både Hoven Energi- & Udviklingsfond og kommunen spytter nu 100.000 kroner i at få sat gang i projektet ”Naturperlen Hoven”.

Det er vandrere i naturen som disse, man gerne vil have flere af i Hoven og omegn. Så nu søsætter man et projekt, der sandsynligvis vil kræve flere års arbejde og flere millioner søgt hjem fra fonde, så landsbyen kan blive en magnet for natur-turister. Arkivfoto: Timo Battefeld

- Det skal gerne trække flere folk til og måske flere indbyggere til Hoven. Turisterne kører i forvejen igennem Hoven, hver gang de kører fra kysten og ind til Billund for at besøge Lalandia og Legoland, siger Aase Grønbæk.

Annonce

En vestjysk mini-Camino

Foruden borde, bænke og shelters ved mølledammen og tydelige stier i plantagen rummer ”Naturperlen Hoven” flere idéer: put and take søer ved det nedlagte dambrug Lakkenborg ved Ørbæk, en autocamperplads samme sted, el-ladestandere til biler på den lokale benzinstation, en badestrand ved Omme Å og ikke mindst en natur-vandrerute langs Omme Å.


Det skal gerne trække flere folk til og måske flere indbyggere til Hoven. Turisterne kører i forvejen igennem Hoven, hver gang de kører fra kysten og ind til Billund for at besøge Lalandia og Legoland.

Aase Grønbæk, formand, Hoven Energi- & Udviklingsfond


Tanken er, at gåruten skal være en tramperute, der inspireret af den verdensberømte pilgrims- og vandrerute Caminoen skal trække turister til kommunens sydøstlige hjørne.

Den vestjyske mini-Camino er foreløbig tænkt som en rute fra Jullingsholm øst for Hoven til Borrislejren mod nordvest.

Hvis det kan lade sig gøre, vil man gerne kortlægge og sammenkoble alle de vandrestier, man i forvejen har i området.

Nu skal alle de idéer, man arbejder med i Hoven Sogn, skitseres og sættes i system, så man kan begynde at søge fonde. For hvis det hele skal blive til noget, bliver der tale om et millionprojekt. Så er spørgsmålet bare hvor mange millioner, og hvor længe det skal tage.

Annonce

Hyrer firma til at søge fonde

Det står stadig hen i det uvisse. For Aase Grønbæk lægger ikke skjul på, at det her bliver det klart største byudviklingsprojekt, hun har været med til.

- Vi har aldrig prøvet det før, siger hun og griner, før hun fortsætter:

- Men hvis vi skal være realistiske, skal vi så ikke sige, at det tager to-tre år? Det kommer an på, hvor meget der bliver spændt ben. Det kan lige så nemt tage fem år også.

Til at rådgive om, hvordan idéer skal prioriteres og præsenteres med skitser, illustrationer og lignende, har folkene i Hoven hyret aarhusianske Labland. Arkitekt- og rådgivningsvirksomheden skal også hjælpe landsbyen med at søge fonde, og allerede nu har man i Hoven øjnene og håbet rettet mod store spillere som Friluftsrådet, Nordea Fonden og Realdania.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Flemming har rekorden for covid-patienter: 167 dage på intensiv

Sydjylland For abonnenter

93-årige Bent fik med besvær første corona-vaccination: Nu føler han sig tvunget til at skyde sidste stik til hjørne

Esbjerg

Direktør og bestyrelsesformand skal stå skoleret: Sydvestjyske Museer beder kommunen om hjælp efter millionunderskud på populært museum

Annonce