Annonce
Vejen

Landsbyer skal gøre drøm til virkelighed

120 borgere fra "De fem landsbyer" deltog i weekenden i Landsbyklyngens møde i Bække. Foto: Ioana Camelia Cojocariu

Sti mellem byerne og guidede ture hele sommeren var blandt ideerne, da 120 borgere fra landsklyngens byer i weekenden mødte op til klyngetræf i Hærvejshallen i Bække.

BÆKKE: Hvad drømmer I om i fremtiden for jeres by? Hvordan tror I, byerne kan bruge hinanden og samarbejde med hinanden? Hvad mener I, er det bedste ved jeres egen by og ved de andre byer?

Det var tre af spørgsmålene, som de 120 deltagere i weekendens Landsbyklyngetræf i Bække blev bedt om at tage stilling til i grupper. Måler er tre-delt. Dels skal det fælles initiativ mellem Bække, Gesten, Gjerndrup, Lindknud og Hovborg gerne munde ud i en øget tilflytning, dels i flere turister og dels i et øget kendskab til hinandens lokalsamfund.

Der blev livlig debatteret og det resulterede i en lang række forslag til styregruppen:

Fælles kalender, stier der binder byerne sammen, tilbud i sommerperioden om guidede ture, f.eks en gang om ugen på skift i hver by, fælles portal om alle turisttilbud, overnatning, aktiviteter, seværdigheder m.v., sportsaktiviteter på tværs i byerne, fælles branding om bosætning i ejer- og lejeboliger og arrangementer der binder byerne bedre sammen.

- Det handler om samarbejde på tværs af byerne. Alle skal være med, så vi kan udvikle området til et fantastisk sted at bosætte sig i og at komme til som turist, forklarer formand for styregruppen, Thomas Nørager Matthesen, Hovborg.

- Vi skal stå sammen for på den måde at skabe en bedre fremtid for vores byer, vores børn, vores erhvervs og handelsliv, turismen og for at vi selv for en bedre landsby at bo i.

Carsten Matzon fra Gesten havde lavet en lille film om Gesten. Fra Lindknud fortalte Andreas Bruun og Birgitte Hansen om Lindknuds seværdigheder og lidt historie. Christina Lillebæk fra Gjerndrup fortalte et par sjove historier fra området. Fra Hovborg fortalte Per Ramsgaard om plantagerne og byens mange arbejdspladser. Tim Hyldal afsluttede fortællingerne ved at fortælle om Bækkes mange oldtidsminder og hærvejen.

I øvrigt er netop deltagere fra Bække bekymrede for, at motorvejsplanerne vil sætte byen og fremtidsplanerne på standby i flere år.

Kirsten Bruun fortæller, at en kommunikationsgruppe skal informere om arbejdet, både udadtil og internt i byerne. Hun opfordrer til, at man sender information til gruppen, når man har et arrangement i sin by.

Annonce

Landsbyklyngens styregruppe

Thomas Nørager Matthesen, Hovborg

Stefan Krehbiel, Hovborg

Carsten Matzon, Gesten

Steffen Christensen, Gesten

Christina Lillebæk, Gjerndrup

Erik Rytoft, Gjerndrup

Ulrik Madsen, Gjerndrup

Tim Hyldal, Bække

Carsten Bork Kristensen, Bække

Niels Erik Storm Nielsen, Lindknud

Kristian B. Pedersen, Lindknud

Marie Bøttcher Christensen, Vejen Kommune

Hvordan får vi nye borgere til at bosætte sig? Det er det helt centrale spørgsmål, som Landsbyklyngen skal finde et spar på. Foto: Ioana Camelia Cojocariu
120 borgere fra "De fem landsbyer" deltog i weekenden i Landsbyklyngens møde i Bække. Foto: Ioana Camelia Cojocariu
120 borgere fra "De fem landsbyer" deltog i weekenden i Landsbyklyngens møde. Foto: Ioana Camelia Cojocariu
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce