Annonce
Indland

Landsforening: Morten Jensen nedbrød stereotyper om Downs

Morten Jensen(th.) er gået bort 41 år gammel. Her ses han sammen med Peter Palland(tv.), der var den anden halvdel af "Morten og Peter".

Udsendelser om "Morten og Peter" tændte lyset i stereotypernes mørke om Downs syndrom, mener landsforening.

Udsendelserne om Morten Jensen og Peter Palland - bedre kendt som "Morten og Peter" - har været med til at nedbryde stereotyper om, hvordan et liv med Downs syndrom kan være.

Sådan lyder refleksionen fra næstformand i Landsforeningen Downs Grete Fält-Hansen, efter det onsdag blev oplyst, at Morten Jensen er død, 41 år gammel.

- Før 1991 (udsendelsernes begyndelse, red.) var der mange stereotyper. Dengang var der også mange, der sagde mongolisme. Det bruger man heldigvis ikke mere. Folk vidste ikke rigtig, hvad det var, siger hun.

- Den her udsendelsesrække har været med til at uddanne familien Danmark i, hvad kan et liv med Downs syndrom være.

Udsendelserne har vist nogle af de to venners forskellige oplevelser, konflikter og glæder sammen med journalisten Nick Horup.

Selv fortæller journalisten til TV2, at han selv har lært meget af Morten Jensen.

- Han pakkede aldrig noget ind, og der lå aldrig noget skjult bag, hvad han sagde. Og der skulle heller ikke ligge noget skjult bag, det man sagde til ham, siger Nick Horup til TV2.

Og netop Morten Jensens umiddelbare væsen har ifølge Grete Fält-Hansen hjulpet mange med at genkende sig selv i personer med Downs syndrom, hvor mange ellers ofte lægger mærke til forskellen.

- Mange af os - også os pårørende - griner med dem. Fordi man kan genkender sig selv, siger hun.

- De har lavet den line, der hænger fast i en selv, og som forbinder en med noget, der umiddelbart virker langt væk, fordi man genkender sig selv.

- Jeg er overbevist om, at det også er derfor, at Morten og Peter er et elsket folkeeje.

Også formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, mindes Morten Jensen for evnen til at rykke ved opfattelsen af personer med et handicap.

- Han har vist, at man kan leve et selvstændigt og udadvendt liv med et handicap, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce