Annonce
Billund

Landskendt svinebonde fra Grindsted på vej mod konkurs

Den kendte svineproducent Bernhard Mortensen er på vej mod personlig konkurs. Arkivfoto: Joan Karlsen

Bernhard Mortensen, svineproducenten fra Grindsted som blev landskendt, da han i 2014 fik eftergivet gæld for cirka 100 millioner, er på vej mod en personlig konkurs.

Grindsted: Den kendte svineproducent Bernhard Mortensen fra Grindsted er på vej mod en konkurs.

En konkursdekret fra 3. marts på Bernhard M. Mortensen er således tirsdag offentliggjort i Statstidende.

Ifølge finans.dks oplysninger er det Bernhard Mortensen, som selv har begæret sig personlig konkurs i skifteretten i Kolding.

Bernhard Mortensen ejede gennem en årrække en af Danmarks største svinebedrifter i Mortensen Agro. Fra 2006 kørte bedriften imidlertid med store underskud, og i 2015 blev han landskendt, da det kom frem, at han havde fået nedskrevet selskabets gæld med cirka 100 millioner kroner af selskabets bankforbindelser med Den Jyske Sparekasse i Grindsted i spidsen.

Der er tale om en af de allerstørste gældseftergivelser nogensinde til en dansk landmand ifølge finans.dk, og gældseftergivelsen skabte stor forargelsen, da Bernhard Mortensen har markeret sig med forholdsvist store armbevægelser i lokalområdet. For eksempel fik han, før krisen ramte, opført et palæ vest for byen, som de lokale har døbt "Lille Amalienborg".

Annonce

Sagen kort

Den Jyske Sparekasse eftergav i 2014 Bernhard Mortensen en gæld på 100 millioner kroner og lod ham fortsætte som leder af det store svinebrug Mortensen Agro, der har cirka 20 ansatte.I januar blev Bernhard Mortensen dog afsat som direktør i bedriften, da sparekassen vurderede, at der var behov for en ny ledelse.

Fredag begærede Bernhard Mortensen sig selv personlig konkurs.

Fyret som direktør i eget landbrug

På trods af gældseftergivelsen udviklede bedriften sig dog ikke som håbet for sparekassen, der derfor i januar afsatte Bernhard Mortensen og indsatte en ny ledelse.

- Vi forsøger at varetage vores økonomiske interesser bedst muligt, og der er vi kommet til et sted, hvor vi tror, at det er bedre med en ny mand, sagde Claus E. Petersen, direktør i Den Jyske Sparekassen (DJS), dengang til JydskeVestkysten.

JydskeVestkysten har forsøgt at få en kommentar fra Bernhard Mortensen og fra kurator Torben Korsager Andersen fra Interlex Advokaterne i Aarhus, men de henviser til den største kreditor: Den Jyske Sparekasse.

Heller ikke Claus E. Petersen fra DJS har JV fået i tale tirsdag, men over for finans.dk er direktøren fåmælt om konkursen:

- Hvis der står, at han har begæret sig selv konkurs, så må det være sådan, det er, siger han til finans.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce