Annonce
Billund

Landskendt svinebonde fra Grindsted på vej mod konkurs

Den kendte svineproducent Bernhard Mortensen er på vej mod personlig konkurs. Arkivfoto: Joan Karlsen

Bernhard Mortensen, svineproducenten fra Grindsted som blev landskendt, da han i 2014 fik eftergivet gæld for cirka 100 millioner, er på vej mod en personlig konkurs.

Grindsted: Den kendte svineproducent Bernhard Mortensen fra Grindsted er på vej mod en konkurs.

En konkursdekret fra 3. marts på Bernhard M. Mortensen er således tirsdag offentliggjort i Statstidende.

Ifølge finans.dks oplysninger er det Bernhard Mortensen, som selv har begæret sig personlig konkurs i skifteretten i Kolding.

Bernhard Mortensen ejede gennem en årrække en af Danmarks største svinebedrifter i Mortensen Agro. Fra 2006 kørte bedriften imidlertid med store underskud, og i 2015 blev han landskendt, da det kom frem, at han havde fået nedskrevet selskabets gæld med cirka 100 millioner kroner af selskabets bankforbindelser med Den Jyske Sparekasse i Grindsted i spidsen.

Der er tale om en af de allerstørste gældseftergivelser nogensinde til en dansk landmand ifølge finans.dk, og gældseftergivelsen skabte stor forargelsen, da Bernhard Mortensen har markeret sig med forholdsvist store armbevægelser i lokalområdet. For eksempel fik han, før krisen ramte, opført et palæ vest for byen, som de lokale har døbt "Lille Amalienborg".

Annonce

Sagen kort

Den Jyske Sparekasse eftergav i 2014 Bernhard Mortensen en gæld på 100 millioner kroner og lod ham fortsætte som leder af det store svinebrug Mortensen Agro, der har cirka 20 ansatte.I januar blev Bernhard Mortensen dog afsat som direktør i bedriften, da sparekassen vurderede, at der var behov for en ny ledelse.

Fredag begærede Bernhard Mortensen sig selv personlig konkurs.

Fyret som direktør i eget landbrug

På trods af gældseftergivelsen udviklede bedriften sig dog ikke som håbet for sparekassen, der derfor i januar afsatte Bernhard Mortensen og indsatte en ny ledelse.

- Vi forsøger at varetage vores økonomiske interesser bedst muligt, og der er vi kommet til et sted, hvor vi tror, at det er bedre med en ny mand, sagde Claus E. Petersen, direktør i Den Jyske Sparekassen (DJS), dengang til JydskeVestkysten.

JydskeVestkysten har forsøgt at få en kommentar fra Bernhard Mortensen og fra kurator Torben Korsager Andersen fra Interlex Advokaterne i Aarhus, men de henviser til den største kreditor: Den Jyske Sparekasse.

Heller ikke Claus E. Petersen fra DJS har JV fået i tale tirsdag, men over for finans.dk er direktøren fåmælt om konkursen:

- Hvis der står, at han har begæret sig selv konkurs, så må det være sådan, det er, siger han til finans.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Annonce