Annonce
Indland

Landsret giver kroatiske hjemmerøvere 16 års fængsel

Kroatisk familie er idømt langvarige domme ved Østre Landsret. De udførte voldsomme hjemmerøverier i tre år.

Østre Landsret har tirsdag skærpet en dom fra byretten og idømt et kroatisk brødrepar 16 års fængsel for 22 hjemmerøverier og 11 indbrud.

Det oplyser anklager Charlotte Braum Skovmand.

Brødrene udførte forbrydelserne i perioden mellem 2015 til 2017. Deres forældre planlagde røverierne og er derfor idømt 12 års fængsel.

Alle fire fik lange straffe sidste år ved Retten i Nykøbing Falster, men de ankede siden dommene.

Dengang blev brødrene Toncek og Bernardo Mujagic på 24 og 21 år idømt fængsel i 15 år, som Østre Landsret altså har skærpet.

Forældrene, Ljilana Mujagic og Santino Koren, blev også idømt 12 års fængsel i byretten.

En ven af familien, Ivica Gegic, får otte års fængsel for at have deltaget i tre af hjemmerøverierne. Han fik samme straf i byretten.

Alle fem udvises desuden af Danmark.

Røverierne blev udført på Sjælland, Lolland, Falster, Møn og Jylland.

Familien bosatte sig i Danmark i 2015 og opbevarede tyvekosterne på familiens bopæl.

De dømte gik typisk efter ældre eller syge personer, og i mange af tilfældene blev ofrene kneblet, slået og bundet.

I et af tilfældene brød de to brødre ind gennem en rude til to ældre personer, en mand og en kvinde, som blev frarøvet kontanter og smykker til en samlet værdi af 115.820 kroner.

Undervejs blev de to bagbundet med strips, fik viklet gaffatape om hovedet og en klud i munden.

Manden blev også tildelt knytnæveslag i ansigtet. Først fire timer senere fandt hjemmehjælpen dem bagbundet.

Ved skyldkendelsen mandag i Østre Landsret blev de frifundet i fire forhold, men samtidig tilføjede man den skærpende omstændighed, at frihedsberøvelsen i alle forholdene lå under paragraf 261, stk. 2.

Den bruges, hvis frihedsberøvelsen er sket for vindings skyld.

Derfor er det også en tilfreds anklager, der forlader retssalen.

- Landsretten lagde vægt på, at det var skærpende, at det var for økonomisk vinding, siger anklager Charlotte Braum Skovmand.

- Jeg er yderst tilfreds med dommen. Den blev skærpet i forhold til byretten angående de to brødre, og det er egentlig det, som jeg synes, var relevant at få skærpet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce