Annonce
Indland

Beboere i Fredens Havn taber sag - skal fjerne både

Erdkehlgraven - også kendt som Fredens Havn - ligger mellem Refshalevej og Christiansholm vest for Christiania i København. Her har flere mennesker boet i en lang række år i gamle både. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Det er ikke i strid med menneskerettighederne, at beboere i Fredens Havn skal fjerne de både, som de bor i.

Esben Banke, "Storken" og flere andre beboere i Fredens Havn skal betale tvangsbøder, så længe at de ikke fjerner de både, som de bor i Erdkehlgraven, der ligger vest for Christiania.

Østre Landsret har mandag i det væsentligste stadfæstet fem domme fra Københavns Byret om til beboerne. Det fremgår af dommen, som er offentliggjort på rettens hjemmeside.

Landsretten afviser, at indgrebet er i strid med Menneskerettighedskonventionens artikel 8, der handler om ret til respekt for en persons hjem.

I sagen har retten skulle tage stilling til, om beboerne skulle idømmes bøder for ikke at efterkomme Kystdirektoratets påbud om at fjerne bådene, da de ikke har tilladelse til at ligge der fast.

Københavns Byret idømte i august flere beboere bøder på 5000-10.000 kroner for ikke at følge påbuddene. De blev også pålagt at betale en bøde på 1000 kroner om måneden, så længe de ikke fjerner bådene.

Østre Landsret har i forhold til de fleste af bådene lagt til grund, at de ikke var blevet fjernet, før Kystdirektoratets påbud om fjernelse udløb.

Landsretten tiltræder de bøder, som byretten idømte. Desuden har landsretten blåstemplet, at der skal betales tvangsbøder til de bådejere, der endnu ikke har fjernet deres både.

Dermed er der taget endnu et skridt i en langvarig strid om Fredens Havn, som myndighederne i årevis har forsøgt at få ryddet.

Den ene af beboerne er Esben Banke, som flyttede dertil som den første for over 14 år siden. Han er uddannet bådbygger, men efter en konkurs bosatte han sig i en båd i området i 2006.

- Det er mit hjem, fortalte han ved et første retsmøde i Østre Landsret i slutningen i april.

Siden kom flere beboere til. Heriblandt "Storken" - som han kaldes. Han har boet i havnen siden 2016, hvor han blev træt af at bo i sin bil.

- Jeg er pensionist og bor derude. Hvis jeg bliver frataget det sted at bo, så har jeg nok ikke et sted at bo, sagde han ved retsmødet.

I retten har beboerne talt for, at det i strid med menneskerettighederne at skulle fjerne bådene. Men det afviser landsretten.

Retten lægger blandt andet vægt på, at der var en formel høringsproces, inden at Kystdirektoratet udstedte påbuddene. Der havde også været dialog mellem Kystdirektoratet og beboerne.

Landsretten lagde også til grund, at kommunens hjemløseenhed havde været inddraget og havde gjort de berørte bekendt med alternative muligheder for bolig.

Flere af beboerne fortalte dog i retten, at de ikke fungerer i lejligheder og ikke vil bo på herberg. Ifølge "Storken" har kommunen tilbudt ham plads på et natherberg, hvis han bliver smidt ud af havnen.

- Det er ikke et sted at sove. Du skal have alle dine ting nede i soveposen og sørge for, at den ikke bliver skåret op om natten, sagde han i retten.

Beboerne vil ikke forsøge at få sagen for Højesteret.

/ritzau/

Dommen på Østre Landsrets hjemmeside
Annonce
Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sydjylland

Har skudt 157 dyr: Nu er alle vildsvin i Danmark døde

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aabenraa

Minister om tilbagebetaling af løn: Totalt uacceptabelt

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Tønder For abonnenter

Tønder kommunes forbrug af Roundup brager i vejret: Brugen af pesticider mere end fordoblet på fire år

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Annonce