Annonce
Tønder

Lang kartoffelhøst er ved at være i hus

Formanden for AKS, Peter C. Petersen, fortæller, at høsten i den kommende weekend kommer i hus. 2020 vil blive husket for høj kvalitet og et godt afkast for kartoffelavlerne. Arkivfoto: HCG
Det er efterhånden ved at være nogle måneder siden, at kartoffelhøsten gik i gang. Nu synger optagningen på sidste vers. Formand forventer, at årets høst slutter i weekenden.

TOFTLUND: Da Andelskartoffelmelsfabrikken AKS i Toftlund stod ombygget og nyrenoveret for få år siden, hed det sig, at høsten fremover skulle være i hus før jul.

Sådan skulle det ikke gå med høsten 2020.

Som vi skrev i søndagens udgave af avisen, så var landmand Hans Otto Sørensen i Skærbæk op til weekenden ved at tage de sidste kartofler op.

Men det bliver faktisk først i den kommende weekend, at årets kartoffelhøst er helt i hus, fortæller formanden for AKS, Peter C. Petersen.

- Det skulle gerne blive færdig i weekenden. Vi har i år fået otte procent ekstra kartofler, og kvaliteten af de leverede kartofler er helt fantastisk, siger Peter C. Petersen og peger på, at man havde kalkuleret med ekstra kartofler, men altså på grund af høj kvalitet og ekstra mange kartofler, når høsten endnu højere op, end man havde kalkuleret med.

Super høst

Årsagen til den langstrakte høst skal findes i de historisk store mængder. Således har man i tidligere år på fabrikken produceret 84.000 ton kartoffelmel. I år havde man regnet med 90.000 ton fra de mange leverandører på egnen - men resultatet bliver nok 97.000-98.000 ton.

- Det har været et rigtig godt efterår og en let høst i forhold til tidligere - vejret har været med os. Men da vi først bliver færdige i weekenden, kender vi ikke det præcise tal. Men i løbet af en uge producerer fabrikken 5000 ton, fortæller formanden, der selv blev færdige med at bjærge sine egne kartofler i slutningen af november.

Malurt i bægeret

Tidligere har landmændene ikke kunnet vente med at tage kartoflerne op. Af hensyn til nedbør og frost tog man kartoflerne op tidligere, og dækkede dem med halm, til de skulle bruges. Men flere og flere avlere gør som Hans Otto Sørensen og tager chancen, og lader de knoldede rodfrugter ligger i jorden lige indtil de skal afleveres på fabrikken i Toftlund.


Jorden er jo det bedste opbevaringssted, hvis der ikke er hård frost eller megen nedbør.

Peter C. Petersen, fmd. AKS i Toftlund


- Tidligere sagde vi, at kartoflerne gerne skulle op før midten af november. Så når landmændene nu venter, så er det et sats, men klimaet ændrer sig, og når man tager dem op så sent, så slipper man for at skulle dække kartoflerne til. Jorden er jo det bedste opbevaringssted, hvis der ikke er hård frost eller megen nedbør, siger Peter C. Petersen.

Selv om det så kunne virke som om, træerne rækker ind i himlen, så drysser kartoffelformanden et drys malurt ud over høsten. For det er ikke kun i Danmark, at mængden og kvaliteten af kartoflerne har været i top. Det gælder faktisk i hele Nordeuropa, der er hovedproducent af rodfrugterne.

- Den gode høst betyder, at priserne er under pres, lyder det fra Peter C. Petersen, der foruden at være formand for AKS også er formand for Kartoffelmelscentralen i Brande.

Varde

20-årig trafikdræbt mand er identificeret: Han stødte frontalt ind i en lastbil i sin VW Up

Regionalt

Coronasmitten tager endnu et dyk i hele landsdelen: Også antallet af indlagte daler