Annonce
Billund

Lang vej til bedre misbrugsbehandling: - Vi er nødt til at lave den rigtige løsning

Stephanie Storbank (V), formand for unge- og kulturudvalget, erkender, at vejen til en bedre rusmiddelbehandling kan synes lang. Hun mener dog, at det er vigtigt, at kommunen får det rigtige tilbud. Arkivfoto: André Thorup
Billund Kommune kan gøre det bedre med rusmiddelbehandling på en række områder, men først skal politikere klædes på til at finde den helt rigtige model. Brugere og fagpersonale skal også høres.

Billund Komme: Selvom tallene taler et tydeligt sprog om, at for mange drikker for meget, og at flere derfor kan have brug for hjælp, har politikerne i Billund Kommune ikke her og nu travlt med at sørge for flere penge til rusmiddelområdet.

En vurdering lyder på, at 700 borgere i Billund Kommune drikker så meget, at de reelt burde være i behandling for alkoholmisbrug. Det er langt flere, end der ville være ressourcer til at håndtere i Rusmiddelteamet, som allerede nu har overbelægning.

- Kommer de alle 700 og banker på, må vi gøre noget her og nu, men vi skal passe på ikke at gå i panik. Vi er nødt til at lave den rigtige løsning, for vi vil gerne sikre, at det er en ensartet tilgang, vi har, så det ikke er sådan lidt tilfældigt, hvilket tilbud man får, afhængigt af hvilke medarbejdere i kommunen, man møder, siger Stephanie Storbank (V), formand for unge- og kulturudvalget

Annonce

Højrisikogrænsen i forhold til alkohol

Højrisikogrænsen for alkohol er 14 genstande om ugen for kvinder og 21 for mænd.

I Danmark drikker knap hver 10. mand og hver 14. kvinde mere.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Budget 2021

Inden der bliver besluttet noget på rusmiddelområdet, skal politikerne gøres klogere. Det sker blandt andet ved en studietur til Randers og Ikast-Brande kommuner samt ved et seminar med forskere. Dernæst skal både brugere og medarbejdere høres, inden politikere i foråret kan træffe beslutning om en ny måde at organisere området på.

Stephanie Storbank afviser ikke, at der skal flere penge til området og forventer derfor, at en beslutning først træffes i forbindelse med forhandlingerne om budget 2021.

Billund Kommunes egen kortlægning af rusmiddelområdet viser blandt andet, at kommunen kan gøre det bedre i forhold til forebyggelse, og at man mangler et tilbud til børn i alkoholfamilier.

Billund er midti

Et for stort alkoholforbrug er ikke et problem, der er afgrænset til Billund Kommune. Det er en landstendens, og Billund Kommune er slet ikke blandt de værste. Ifølge den seneste national sundhedsprofil ligger Billund Kommune cirka midti.

- Masser af mennesker drikker ovre det, vi kalder "højrisikogrænsen", mens de stadig passer job, uddannelse og tager sig af deres børn. Der, hvor vi som kommune skal reagere, er der, hvor det bliver problematisk i forhold til arbejde, uddannelse og børnene, siger sundhedschef Lene Bruun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Med fingrene i fælleskassen: Hvor meget bliver mon ikke opdaget?

Det er en fortærsket vittighed i mediebranchen, at der er for få naturkatastrofer og for lidt korruption i Danmark til, at man kan bedrive ordentlig journalistik. Måske står talemåden for fald. Det skyldes hverken den tørre sommer sidste år eller det våde efterår i år, men mere at tilliden til vores offentlige instanser er under pres. Det er ikke bare korruption, vi ser, men også offentligt ansatte lederes tilbøjelighed til at skaffe penge eller fordele til sig selv i kraft af deres job. Og det er mindst lige så slemt. Vi kunne her i avisen i denne uge fortælle, at en politiassistent og en politikommissær fra Esbjerg er tiltalt for at have instrueret en betjent i ikke at undersøge lovligheden af en knallert involveret i et færdselsuheld. Knallertens fører var søn af en politikommissær. Politifolkene er nu tiltalt for misbrug af offentlig stilling. Det var også i denne uge, der bød på en skrækhistorie om, at to tidligere ansatte ved Forsvarets Ejendomsstyrelse er tiltalt for at have modtaget bestikkelse på henholdsvis 1,7 million og 35.250 kroner. Dømmes de tiltalte, slutter de sig til den alt for lange række af sager, som svækker vores tillid til, at myndigheder og deres ansatte til enhver tid vil handle i fællesskabets interesse. Vi har Britta Nielsen-sagen. Vi har den ansatte i Skat, der blev idømt fire et halvt års fængsel for at hjælpe en ven med at få udbetalt uberettiget refusion af udbytteskat. Vi havde for nogle år siden sagen om it-firmaet Ateas bestikkelse af ansatte i Region Sjælland. Så er det jo, at man ikke kan lade være med at spekulere på, hvor mange lignende forbrydelser der ikke bliver retsforfulgt. Sikkert en hel del, vil mange nok gætte på. Når vi tænker sådan, er vi et skridt nærmere ved at miste tilliden til vores myndigheder og vores vilje til at betale skat til at opretholde dem. Det er dybt alvorligt. Politikerne har et arbejde at gøre, og det haster mere, end de måske selv er klar over.

Annonce