Annonce
Tønder

Lange fængselsstraffe til unge røvere

Gaderøverne vakte opsigt både blandt mange unge i Tønder og i medierne. Udklip: JydskeVestkysten
To unge mænd på henholdsvis 18 og 19 år spredte skræk og rædsel i Tønder i marts. Nu er de blevet dømt for flere røverier, voldelige overfald og trusler mod vidner. Den 19-årige blev idømt tre år og seks måneders fængsel.

TØNDER: I ni timer huserede to unge mænd i slutningen af marts i år i Tønder by. I tiden fra klokken 11 om formiddagen og frem til et voldsomt møde med et vejtræ i aftentimerne, begik de tre gaderøverier, spredte med voldelige overgreb og trusler skræk og rædsel blandt flere af byens unge, og så fornøjede de sig med at smadre ruder til over 24.000 kroner i den lokale fodboldforenings klubhus.

Knap så fornøjelig var retssagen mod det to, der blev afgjort med langvarige fængselsdomme. En 19-årig mand med tilknytning til Tønder blev idømt tre år og seks måneders fængsel, mens hans 18-årige kammeret fik en dom på et år og seks måneders fængsel.

For begges vedkommende er der tale om fællesstraffe, der inkluderer reststraffe for tidligere alvorlig kriminalitet. Begge er tidligere dømt for røverier, der blev begået, da de ikke var ældre end 16 år.

Annonce
Hvis du giver os din taske, gør vi ikke noget. Hvis du ikke giver os din taske, så dræber vi dig.

Ung mand fra Tønder, der blev truet af de to nu dømte røvere

Tavse i retten

I den aktuelle sag besluttede retten, at kun seks måneder skal afsones, mens den resterende del af deres straffe blev gjort betinget med strikse betingelser om blandt andet tilsyn af kriminalforsorgen, samt behandling af det stofmisbrug, de begge har.

Hvad der fik de to unge mænd til at gå så amok, som tilfældet var, fik retten aldrig at vide. Gennem deres advokater lod begge meddele, at de ikke agtede at sige noget. Anklageskriftet mod dem omfattede 11 punkter, og via deres forsvarers lod de forstå, at de nægtede alt. Dermed baserede bevisførelsen sig primært på ofres og vidners forklaringer, samt nogle objektive fund, som politiet sikrede i den omfattende efterforskning.

Truet på livet

De tre gaderøverier foregik i området omkring Fakta og Aldi på Kongevej og bag restauration Carl Skomager i Østergade. Det gik blandt andet ud over helt tilfældige personer, der under trusler om vold, fik frarøvet deres ejendele, herunder mobiltelefoner og hævekort. Desuden skaffede de to sig adgang til en lejlighed i den indre by. Den tømte de for værdier, bl.a. et tv og en Play Station.

En af de overfaldne blev truet med en hammer.

- Hvis du giver os din taske, gør vi ikke noget. Hvis du ikke giver os din taske, så dræber vi dig, forklarede et af ofrene om truslerne, da han vidnede i retten.

Den mindreårige dreng var fortsat meget påvirket af episoden, og sagde, at han var bange for at gå ud om aftenen.

De to unge mænd blev dømt i retten i Sønderborg og valgte ikke at anke. Arkivfoto

Kørte galt

Flere af tingene, som de to røverere havde truet sig til eller stjålet i lejligheden, blev senere fundet, da de to røvere var passagerer i en bil, der i aftentimerne kørte galt i nærheden af Bolderslev. Det skete i forlængelse af en politijagtagt, der fik en brat afslutning, da bilen med de unge mænd ramte et vejtræ. Den 19-årige kom til skade ved uheldet, og blev således både anholdt og indlagt på sygehuset, for efterfølgende at blive fremstillet i et grundlovsforhør og varetægtsfængslet.

Den 18-årige løb fra ulykkesstedet og gemte sig, men han blev et par dage senere anholdt af politiet.

I forbindelse med efterforskningen af det omfattende sagskompleks var yderligere to personer en overgang sigtet for medvirken. Men anklageren mod dem er frafaldet.

De to dømte har efter samråd med deres advokater, valgt ikke at anke retten afgørelse.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce