Annonce
Tønder

Lange fængselsstraffe til unge røvere

Gaderøverne vakte opsigt både blandt mange unge i Tønder og i medierne. Udklip: JydskeVestkysten
To unge mænd på henholdsvis 18 og 19 år spredte skræk og rædsel i Tønder i marts. Nu er de blevet dømt for flere røverier, voldelige overfald og trusler mod vidner. Den 19-årige blev idømt tre år og seks måneders fængsel.

TØNDER: I ni timer huserede to unge mænd i slutningen af marts i år i Tønder by. I tiden fra klokken 11 om formiddagen og frem til et voldsomt møde med et vejtræ i aftentimerne, begik de tre gaderøverier, spredte med voldelige overgreb og trusler skræk og rædsel blandt flere af byens unge, og så fornøjede de sig med at smadre ruder til over 24.000 kroner i den lokale fodboldforenings klubhus.

Knap så fornøjelig var retssagen mod det to, der blev afgjort med langvarige fængselsdomme. En 19-årig mand med tilknytning til Tønder blev idømt tre år og seks måneders fængsel, mens hans 18-årige kammeret fik en dom på et år og seks måneders fængsel.

For begges vedkommende er der tale om fællesstraffe, der inkluderer reststraffe for tidligere alvorlig kriminalitet. Begge er tidligere dømt for røverier, der blev begået, da de ikke var ældre end 16 år.

Annonce
Hvis du giver os din taske, gør vi ikke noget. Hvis du ikke giver os din taske, så dræber vi dig.

Ung mand fra Tønder, der blev truet af de to nu dømte røvere

Tavse i retten

I den aktuelle sag besluttede retten, at kun seks måneder skal afsones, mens den resterende del af deres straffe blev gjort betinget med strikse betingelser om blandt andet tilsyn af kriminalforsorgen, samt behandling af det stofmisbrug, de begge har.

Hvad der fik de to unge mænd til at gå så amok, som tilfældet var, fik retten aldrig at vide. Gennem deres advokater lod begge meddele, at de ikke agtede at sige noget. Anklageskriftet mod dem omfattede 11 punkter, og via deres forsvarers lod de forstå, at de nægtede alt. Dermed baserede bevisførelsen sig primært på ofres og vidners forklaringer, samt nogle objektive fund, som politiet sikrede i den omfattende efterforskning.

Truet på livet

De tre gaderøverier foregik i området omkring Fakta og Aldi på Kongevej og bag restauration Carl Skomager i Østergade. Det gik blandt andet ud over helt tilfældige personer, der under trusler om vold, fik frarøvet deres ejendele, herunder mobiltelefoner og hævekort. Desuden skaffede de to sig adgang til en lejlighed i den indre by. Den tømte de for værdier, bl.a. et tv og en Play Station.

En af de overfaldne blev truet med en hammer.

- Hvis du giver os din taske, gør vi ikke noget. Hvis du ikke giver os din taske, så dræber vi dig, forklarede et af ofrene om truslerne, da han vidnede i retten.

Den mindreårige dreng var fortsat meget påvirket af episoden, og sagde, at han var bange for at gå ud om aftenen.

De to unge mænd blev dømt i retten i Sønderborg og valgte ikke at anke. Arkivfoto

Kørte galt

Flere af tingene, som de to røverere havde truet sig til eller stjålet i lejligheden, blev senere fundet, da de to røvere var passagerer i en bil, der i aftentimerne kørte galt i nærheden af Bolderslev. Det skete i forlængelse af en politijagtagt, der fik en brat afslutning, da bilen med de unge mænd ramte et vejtræ. Den 19-årige kom til skade ved uheldet, og blev således både anholdt og indlagt på sygehuset, for efterfølgende at blive fremstillet i et grundlovsforhør og varetægtsfængslet.

Den 18-årige løb fra ulykkesstedet og gemte sig, men han blev et par dage senere anholdt af politiet.

I forbindelse med efterforskningen af det omfattende sagskompleks var yderligere to personer en overgang sigtet for medvirken. Men anklageren mod dem er frafaldet.

De to dømte har efter samråd med deres advokater, valgt ikke at anke retten afgørelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce