Annonce
Tønder

Lange fængselsstraffe til unge røvere

Gaderøverne vakte opsigt både blandt mange unge i Tønder og i medierne. Udklip: JydskeVestkysten
To unge mænd på henholdsvis 18 og 19 år spredte skræk og rædsel i Tønder i marts. Nu er de blevet dømt for flere røverier, voldelige overfald og trusler mod vidner. Den 19-årige blev idømt tre år og seks måneders fængsel.

TØNDER: I ni timer huserede to unge mænd i slutningen af marts i år i Tønder by. I tiden fra klokken 11 om formiddagen og frem til et voldsomt møde med et vejtræ i aftentimerne, begik de tre gaderøverier, spredte med voldelige overgreb og trusler skræk og rædsel blandt flere af byens unge, og så fornøjede de sig med at smadre ruder til over 24.000 kroner i den lokale fodboldforenings klubhus.

Knap så fornøjelig var retssagen mod det to, der blev afgjort med langvarige fængselsdomme. En 19-årig mand med tilknytning til Tønder blev idømt tre år og seks måneders fængsel, mens hans 18-årige kammeret fik en dom på et år og seks måneders fængsel.

For begges vedkommende er der tale om fællesstraffe, der inkluderer reststraffe for tidligere alvorlig kriminalitet. Begge er tidligere dømt for røverier, der blev begået, da de ikke var ældre end 16 år.

Annonce
Hvis du giver os din taske, gør vi ikke noget. Hvis du ikke giver os din taske, så dræber vi dig.

Ung mand fra Tønder, der blev truet af de to nu dømte røvere

Tavse i retten

I den aktuelle sag besluttede retten, at kun seks måneder skal afsones, mens den resterende del af deres straffe blev gjort betinget med strikse betingelser om blandt andet tilsyn af kriminalforsorgen, samt behandling af det stofmisbrug, de begge har.

Hvad der fik de to unge mænd til at gå så amok, som tilfældet var, fik retten aldrig at vide. Gennem deres advokater lod begge meddele, at de ikke agtede at sige noget. Anklageskriftet mod dem omfattede 11 punkter, og via deres forsvarers lod de forstå, at de nægtede alt. Dermed baserede bevisførelsen sig primært på ofres og vidners forklaringer, samt nogle objektive fund, som politiet sikrede i den omfattende efterforskning.

Truet på livet

De tre gaderøverier foregik i området omkring Fakta og Aldi på Kongevej og bag restauration Carl Skomager i Østergade. Det gik blandt andet ud over helt tilfældige personer, der under trusler om vold, fik frarøvet deres ejendele, herunder mobiltelefoner og hævekort. Desuden skaffede de to sig adgang til en lejlighed i den indre by. Den tømte de for værdier, bl.a. et tv og en Play Station.

En af de overfaldne blev truet med en hammer.

- Hvis du giver os din taske, gør vi ikke noget. Hvis du ikke giver os din taske, så dræber vi dig, forklarede et af ofrene om truslerne, da han vidnede i retten.

Den mindreårige dreng var fortsat meget påvirket af episoden, og sagde, at han var bange for at gå ud om aftenen.

De to unge mænd blev dømt i retten i Sønderborg og valgte ikke at anke. Arkivfoto

Kørte galt

Flere af tingene, som de to røverere havde truet sig til eller stjålet i lejligheden, blev senere fundet, da de to røvere var passagerer i en bil, der i aftentimerne kørte galt i nærheden af Bolderslev. Det skete i forlængelse af en politijagtagt, der fik en brat afslutning, da bilen med de unge mænd ramte et vejtræ. Den 19-årige kom til skade ved uheldet, og blev således både anholdt og indlagt på sygehuset, for efterfølgende at blive fremstillet i et grundlovsforhør og varetægtsfængslet.

Den 18-årige løb fra ulykkesstedet og gemte sig, men han blev et par dage senere anholdt af politiet.

I forbindelse med efterforskningen af det omfattende sagskompleks var yderligere to personer en overgang sigtet for medvirken. Men anklageren mod dem er frafaldet.

De to dømte har efter samråd med deres advokater, valgt ikke at anke retten afgørelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce