x
Annonce
Kolding

Lange udsigter for Bønstrup Sø som badesø

De farlige blågrønalger kan give leverskader, men også akut ubehag med hovedpine, diarré, klø og hudirritationer. Billedet her er fra Bønstrup Sø. Foto: Privatfoto

Især fosfor-forurening sætter en stopper for, at Bønstrup Sø kan bruges som badesø. Men politikerne vil ikke slippe idéen, selvom der går år, før det er forsvarligt.

Vamdrup: Koldings miljøpolitikere er ikke sådan lige til sinds at opgive tanken om Bønstrup Sø som badesø, selvom flere undersøgelser nu har vist, at søen ikke er egnet til svalende svømmeture for mennesker.

Især er fosfor-forureningen, der tilføres fra det åbne land, en hindring, fordi den især fra juni til september får giftige blågrønalger til at blomstre op.

Så ifølge embedslægen skal mængden af blågrønalger ned, inden søen kan anvendes som badesø - og i by- og udviklingsforvaltningen ved man først, om det kan lade sig gøre, når der er foretaget yderligere undersøgelser.

Desuden forlanger embedslægen, at der skal laves flere undersøgelser af nikkel og cadmium i søvandet.

Alligevel holder miljøpolitikerne fast i ønsket om at gøre Bønstrup Sø til en badesø.

Derfor har miljøudvalget nu bedt embedsmændene om at lave en handleplan med henblik på, at Bønstrup Sø kan blive en badesø.

Annonce

Embedslægens udtalelser

Resultaterne har efterfølgende været forelagt Embedslægeinstitutionen. På den baggrund udtaler embedslægerne sig om 2 forhold. 1) cadmium og nikkel og 2) de giftige blågrønalger. Ad 1) Embedslægerne ønsker foretaget supplerende målinger af cadmium og nikkel i søvandet. Såfremt disse er under kvalitetskriteriet for drikkevand, vurderes det forsvarligt, at anvende søen som badesø, set i relation til tungmetallerne, hvis der lægges et afspærrende lag ud i søen i det område, der benyttes til badning. Ad 2) Embedslægerne udtaler, at det vil være nødvendigt at blågrønalgerne fjernes, i en sådan grad, at det er muligt at bade i vandet, uden risiko for at blive syg af det.

Der ser skønt ud ved Bønstrup Sø, men lige nu er søen ikke egnet til svømmeture. Foto: Privatfoto

Pengene værd

Det er næstformand i miljøudvalget, Poul Erik Jensen (S) fra Vamdrup, der er ophavsmand til badesø-forslaget, og han oplyser, at det ifølge eksperter vil tage i hvert fald omkring fem år - men måske ti, før Bønstrup Sø kan være ren nok til at bade i.

- Med hensyn til tungmetallerne er der ikke så lang vej igen.

- Men der sker en tilledning af fosfor et eller andet sted fra, og den skal vi have sat en stopper for, siger Poul Erik Jensen, der "ikke vil udpege en synder".

- Men jeg tror nok, man ved, hvor man skal søge, tilføjer han.

Er det værd at blive ved med at bruge kræfter og penge på at prøve at forvandle en giftig sø til en badesø?

- Hele essensen er, at vi har en bynær sø med stor rekreativ værdi, og selvfølgelig kan det lade sig gøre, at den kan blive til en badesø - også indenfor rimelige økonomiske og tidsmæssige rammer. Og så skal vi også undgå, at vores søer og vandløb forurenes af udledning af fosfor, siger Poul Erik Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce