Annonce
Tønder

Lange ventetider ved teststederne: Folk ventede 1,5 time på en kviktest

Der er kø at bestille en PCR-test, for Region Syddanmark mangler podere og personale til at analysere testene. Foto: REUTERS/Vincent West
Man har svært ved at følge med på PCR- og kvikteststederne i Tønder Kommune. Men man arbejder på at mindste ventetiden, men der mangler både podere og personale til at analysere testene.

Tønder Kommune: Der kan være lange ventetider, når du går ind for at bestille en tid til en PCR-test i Tønder. I skrivende stund er den næste ledige tid til en test lørdag den 27. november. Her er der lige nu 27 ledige tider. Ventetider er der også, når du stiller der i kø til en kviktest.

Det er Region Syddanmark, der har ansvaret for PCR-testene, mens Carelink står for kviktest. Tønder Kommune arbejder selv aktivt på at få udbygget teststederne, så man kan følge med efterspørgslen af test.

Her har man blandt andet fået mobile testenheder i Løgumkloster og i Toftlund for at aflaste ventetiden i testcenteret i Tønder. Lige nu kigger man på, om man kan øge testningen yderligere.

Annonce

- Hvis regionen har mere kapacitet, vil vi gerne øge antallet af dage de steder (Løgumkloster og Toftlund, red.). Men lige nu er der ikke kapacitet til det, siger chefkonsulent Peter Michael Jørgensen, der arbejder med test- og vaccinationsindsatsen i Tønder Kommune.

Han understreger samtidig, at lige så snart Region Syddanmark og Carelink får udvidet deres stab af podere, vil Tønder Kommune arbejde på at få flere testdage i kommunen.

Man kigger blandt andet på, om man kan få flere dage i Skærbæk til kviktest, hvor der lige nu er en mobilenhed tirsdag og fredag. Og så er ønsket at få kviktest til Toftlund.

- Det er noget, vi kan gøre i takt med at vores testudbydere får opbygget deres kapacitet til test. Lige nu er der run på. I dag (tirsdag, red.) har der været 1,5 times ventetid til kviktest i Skærbæk, siger Peter Michael Jørgensen.

Forståelse for ventetid

Han opfordrer samtidig til at have forståelse for, at man igen er i gang med en opbygningsfase i forhold til teststederne.

- Det gør, at vi kommer i en situation, hvor vores teststeder ikke kan følge med, hvilket vi ser på vores ventetider. Det så vi også sidst, da vi byggede op. Vi håber, at vi på den lidt længere bane får mulighed for lidt bedre at følge med efterspørgslen, siger Peter Michael Jørgensen.

Annonce

Mangler podere

I Region Syddanmark er man i fuld gang med at gøre noget ved de lange ventetider til PCR-test.

- Vi håber, at vi kan skaffe flere analysemuligheder, og vi prøver at skaffe flere podere. Men ellers er der de store teststeder, hvor man kan komme til før. Det anbefaler vi, at man gør, siger koncerndirektør fra Region Syddanmark, Kurt Espersen.

Det er netop særligt mangel på podere til at lave PCR-testene og personale til at analysere dem.

- Det nytter ikke noget, at vi podee så mange flere, hvis vi ikke kan få testene analyseret. Så bliver svartiderne bare så meget længere. Så det er en balancegang, vi skal få til at spille bedst muligt, siger Kurt Espersen.

Derfor er det vigtigt for at mindske ventetiderne, at man får lavet en PCR-test ved de rigtige indikationer - det vil sige, hvis man har symptomer på corona, eller hvis man er nærkontakt til en, der er smittet. Ellers kan man få en kviktest, hvis der er akut behov, siger Kurt Espersen.

Annonce

Foran i køen

Han håber dog på, at man fortsat bestiller en PCR-test, hvis det er nødvendigt og ikke lader sig påvirke, hvis der er ventetid.

- Ventetiden er de fleste steder en eller to dage. Så kan det godt være, at der på mindre teststeder er lidt længe ventetid, men hvis man er nærkontakt, kan man komme til samme dag eller allersenest dagen efter, siger Kurt Espersen og henviser til, at hvis man er nærkontakt, kan man komme foran i køen til en PCR-test. Det samme gør sig gældende, hvis man har en positiv kviktest.

- Der går man hen til testcenteret, og så kommer man til, forklarer Kurt Espersen.

Der bliver lavet omkring 30-35.000 PCR-test om dagen på landsplan. Det er kun i testcenteret i Tønder, man skal bestille tid. Det kan man gøre på coronaprover.dk. I Skærbæk, Løgumkloster og Toftlund, hvor der også er PCR-test, kræver det ingen tidsbestilling.

Teststeder i Tønder Kommune

Følgende steder kan man få en kviktest:

  •  Plantagevej i Tønder mandag-fredag klokken 8-18 og lørdag-søndag klokken 10-16.
  • Den tidligere skole i Skolegade i Skærbæk tirsdag klokken 10-17 og fredag klokken 10-17.

Følgende steder kan man få en PCR-test:

  • Klosterhallen i Løgumkloster tirsdage klokken 09-17.
  • Toftlund Hallerne i Toftlund torsdage klokken 09-17. 
  • Nordre Industrivej 5A i Tønder mandag-fredag klokken 08.30-17.30 og lørdag-søndag klokken 10-16. 

Annonce
Tønder For abonnenter

Politiet kommer: Nu er lokalerne til ny nærpolitistation fundet

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Politi indfører nattelivszone for dømte personer i Kolding: Se hvor de ikke må vise sig

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Varde

Politiet beder om hjælp: 84-årig mand forsvundet fra plejehjem

Esbjerg

Borgmestre raser efter besøg på Christiansborg: - Folketingspolitikere befinder sig jo på en anden planet

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Tønder

Ny politiekspedition åbner i Skærbæk

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Skoleelever hjemsendes fra og med 15. december

Erhverv For abonnenter

Tre venner fra 3.g bag nyt iværksætterfirma: Vil skrotte karkluden og sæbe til rengøring

Kultur For abonnenter

Han overtager ansvaret for Nicolai Bio: Thomas var engang Danmarks yngste biografdirektør

Sønderborg

Socialdemokratiet har fordelt deres roller i det nye byråd

Annonce