Annonce
Aabenraa

Langt om længe: Første spadestik til biogasanlæg inden jul

Det var planen, at der allerede i 2015 skulle være bygget ved Kliplev, men projekt blev udskudt, da Envo Group løb ind i problemer med et identisk byggeri i Tønder, der stadig ikke står færdigt. Nu er man dog klar til at gå i gang, og torsdag rykker de første maskiner ind på den store grund lige nord for Hjerneshøjvej. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Tilløbet har været langt, men nu er Envo Group klar til at opføre sit biogasanlæg ved Kliplev. International investor er med, og aftaler med de første landmænd er i hus.

Annonce

Kliplev: Det har været længe undervejs. Det var i sommeren 2013, Aabenraa Kommune solgte det knap 23 hektar store område nordvest for Kliplev til Envo Group.

Men nu skulle det være ganske vist: I løbet af 2019 står det et spritnyt biogasanlæg klar. En investering til samlet en halv milliard.

Mandag satte medarbejdere fra Torps Efterfølger hegn omkring området, og tirsdag kom så de store skilte op, der viser, at nu bygges der.

- Torsdag kører maskinerne ind og begynder at klargøre byggepladsen, siger Bo Asmussen, administrerende direktør og medejer i Envo Group, der forventer, at selve byggeriet kan begynde at tage form inden årsskiftet.

- Vi mangler lige at få de sidste ting på plads med entreprenøren, men så går vi i gang, siger han.

Det har trukket ud

Årsagen til, at der er gået mere end fire år, fra Envo Group for 12,5 millioner kroner erhvervede den store grund ved Kliplev, til man nu er klar til at gå i gang med at bygge, er ifølge administrerende direktør og medejer Bo Asmussen, at et tilsvarende projekt i Tønder er løbet ind i adskillige udfordringer.Her har byggeriet stået stille i mere end to år blandt andet på grund af en voldgiftssag med projektets oprindelige entreprenør, Per Aarsleff A/S.

- Vi har ikke villet have to store projektet kørende samtidig, forklarer Bo Asmussen, der forventer, at der meget snart kommer skred i byggeriet i Tønder.

Det lokale tømrerfirma Torps Efterfølger har de seneste dage været i gang med at hegnet området ind, hvor det nye biogasanlæg skal ligger, ligesom der nu er sat skilte op. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Amerikanere er med

Envo Biogas Aabenraa A/S er ikke længere kun et anliggende for Bo Asmussen og hans argentinske forretningsparter, Josè Cartellone. For nogle måneder siden meldte det globale investeringsfirma Hudson Sustainable Investment sig på banen som storinvestor. Igennem et dansk selskab, Sustainable Bio Solutions Aabenraa, har man erhvervet majoriteten i Kliplev-projektet, der dog fortsat skal styres og senere drives af Bo Asmussen og Envo.

Når anlægget i løbet af 2019 sættes i drift, skal det kunne aftage omkring 930.000 ton biomasse årligt, og der vil blive produceret 69.500.000 kubikmeter biogas. Tilslutningspunktet til gasnettet vil som hele tiden planlagt blive ved Terkelsbøl.

Det lokale tømrerfirma Torps Efterfølger har de seneste dage været i gang med at hegnet området ind, hvor det nye biogasanlæg skal ligger, ligesom der nu er sat skilte op. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Landmænd skal levere

Sideløbende med byggeriet af det nye biogasanlæg er Envo Group i gang med at sikre leverancerne fra landmænd. De 930.000 ton biomasse er planlagt fordelt med 700.000 tons husdyrgødning, altså gylle, mens resten skal komme fra majs, græs, roer og husholdningsaffald.

- Vi har allerede aftale med landmænd på over 100.000 tons gylle, og vi er ved at indgå flere aftaler, forklarer Bo Asmussen, der dog ikke skriver noget under med hensyn til levering af fast biobrændsel endnu:

- Det venter vi lige med. Da er vi nødt til at kende den præcise opstartsdato, for det kan vi ikke have liggende alt for længe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark For abonnenter

Feriehusudlejere i opråb til regeringen: Ny nedlukning vil koste 1,3 millioner tyske overnatninger

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Regionalt

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Annonce