Annonce
Aabenraa

Langt om længe: Gamle museumsplaner vækkes til live

Det var som juleaften for daværende overinspektør Katrine Kampe og museumsinspektør Morten la Cour, da Franciska Clausen-samlingen ankom til Aabenraa i januar 2012. Dengang var der stadig en tro på, at en ny udstillingsbygning var lige på trapperne. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
I november skal kultur- og fritidsudvalget tage stilling til en ny museumsplan for Aabenraa. Den skal indfri løftet om plads til en permanent Franciska Clausen-udstilling, men også Søfartsmuseet skal tænkes med i arbejdet, er udvalgsformands indstilling.

Aabenraa: Armbevægelserne var store tilbage i 2011. Fonden Franciska Clausens Samlinger lod sig overbevise om, at Aabenraa-kunstnerens efterladte værker skulle hjem, og det skulle naturligvis følges op med byggeriet af en ny kunstbygning ved Brundlund Slot, så de kunne komme til ære og værdighed.

I 2017 ville tilbygningen stå klar, var den daværende formand for kultur- og fritidsudvalget, Povl Kylling Petersen (S), overbevist om, og han trak da også selv i arbejdstøjet, da han sammen med daværende lokalredaktør Mikael Justesen og de to tidligere erhvervsfolk Erik Skifter Andersen og Niels Bergh-Hansen sikrede penge til den forestående arkitektkonkurrence.

Og ja - mere er der ikke sket. Fredninger, besværlige jordbundsforhold og andre benspænd satte arbejdet i stå, og Francisca Clausens værker står stadig i magasinet og samler støv.

Nu er der imidlertid håb forude.

Annonce
Der er ingen tvivl om, at Franciska Clausens samlinger har fortjent en bedre skæbne, men vi skal også se med et samlet blik på vores museumstilbud i Aabenraa.

Henrik Harnow, direktør Museum Sønderjylland

Samlet løsning for museerne

I sidste års budgetforlig fik partierne skrevet ind i aftalen, at hvis de 20 millioner kroner, der er afsat som kommunalt tilskud til en ny kunstbygning, ikke skulle gå tilbage i kassen, så skulle der "foreligge en samlet plan for projektet inden udgangen af 2019".

Det har fået sat nyt skub i arbejdet.

- Vi arbejder lige nu på højtryk, så vi kan få et oplæg færdigt til kultur- og fritidsudvalgets møde i november, fortæller udvalgets formand, Lars Kristensen, der i uge 43 mødes med gruppeformændene for alle partier minus Enhedslisten, da Jens Bundgaard Nielsen også i fjor valgte at stå uden for budgetforliget. Her skal de lægge sig fast på placeringen.

- Vi har flere placeringer i spil, men jeg vil gerne have lov til at vente med at løfte sløret for noget, før vi har fået det diskuteret, siger Lars Kristensen, der til gengæld gerne vil fortælle, at der arbejdes med en samlet løsning for byens to museer, så både kunsten og kulturhistorien, som Søfartsmuseets repræsenterer, løftes.

- Det er det, der giver mening i min verden, som udvalgsformanden udtrykker det.

Penge eller bygning først?

Det kommende oplæg udvikles i tæt samarbejde med Museum Sønderjylland, som jo både Kunstmuseet Brundlund Slot og Søfartsmuseet er en del af, og her glæder direktør Henrik Harnow sig over, at der er kommet skred i planerne.

- Vi har givet kommunen en vision for, hvad vi gerne vil tilbyde. Nu er det så op til politikerne at beslutte, hvad de gerne vil have, og så fortsætter vi arbejdet derfra, siger Henrik Harnow.

En af de første beslutninger, der herefter skal træffes, er den videre rækkefølge i projektet.

- Skal vi finde pengene først og så lave arkitektkonkurrencen, eller skal vi lave arkitektkonkurrencen og derefter gå ud og forsøge at rejse midler til det byggeri, der er tegnet? Man kan jo gøre det på begge måder, siger Henrik Harnow, der understreger, at det bliver altafgørende at få en eller flere af de store fonde med ombord, så nybyggeriet kan finansieres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce