Annonce
Kolding

Langtidsholdbar håndbolddag: Vamdrup Skole Vest erstatter dansk og matematik med straffekast og mål

Fredag skal 340 piger og drenge fra Vamdrup Skole Vest spille håndbold i Arena Syd. Dagen, der blev holdt første gang i 1968, er stadig en af de helt store festdage på skolen. Privatfoto
Marianne Munch var en af de idrætslærere, der tilbage i 1968 søsatte en langtidsholdbar håndbolddag for de ældste elever på Vester Vamdrup Skole. Fredag gives bolden op for 51. gang.

Vamdrup: Fredag rykker 340 piger og drenge fra Vamdrup Skole Vest skoledagen til idrætscentret Arena Syd for at holde en festdag i håndboldens tegn. Marianne Munch var en af de idrætslærere fra Vester Vamdrup Skole, der for mere end 50 år siden tog initiativ til dagen, der blev holdt første gang i 1968. Hun har selv spillet håndbold i Vamdrup IF, siden hun var omkring otte år.

- Vamdrup er en rigtigt håndboldby, og jeg tror, at alle idrætslærere på skolen spillede håndbold dengang. Da Vamdrup fik en hal, så var det oplagt at lave en håndbolddag. Man har i alle årene haft lov til at klæde sig ud, men det skulle være på en måde, så udklædningen ikke generede spillet. Og det har været sjovt, fortæller Marianne Munch.

Da initiativet blev søsat, var det kun de ældste elever, der kom på banen.

- Der var en stor ære forbundet med at vinde kampen mod lærerne.

Marianne Munch, der i dag er 71 år, stoppede med at spille håndbold som 63-årig, og hun gik på pension i 2014.

Håndbolddagen er til gengæld fortsat, og fredag er det alle elever fra Vamdrup Skole Vest, der skal på banen.

- Det er ret enestående, det vi har bygget op her i Vamdrup. Jeg har i hvert fald ikke hørt om andre steder i Kolding Kommune, hvor man har sådan en tradition, siger Nicolai Madsen i en pressemeddelelse fra Vamdrup IF Håndbold. Han er lærer på Vamdrup Skole Vest og bestyrelsesmedlem i håndboldforeningen.

Annonce
Der vil være vindere og tabere, men alle har det sjovt, på håndbolddagen.

Per Rudbæk, skoleleder

Win-win situation

Skoleleder Per Rudbæk er meget positiv over for håndbolddagen i Vamdrup.

- Når noget har eksisteret i mere end 50 år, så er der tale om en tradition. Traditioner er med til at udgøre en skoles og et lokalsamfunds DNA. Håndbolddagen er en af de helt store festdage på skolen. 340 elever bevæger sig og konkurrerer med hinanden. Der vil være vindere og tabere, men alle har det sjovt, siger Per Rudbæk i pressemeddelelsen.

Han fortsætter:

- Derudover har det frugtbare samarbejde mellem skolen og Vamdrup IF Håndbold højnet kvaliteten i afviklingen af dagen. Der er jo også den mulighed, at nogle af vores elever får smag for håndbold gennem håndbolddagen og får lyst til at gå til sporten i fritiden. Er det ikke det, man kalder en win-win situation, siger Per Rudbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
EfB

Lars Olsen: Defensiven skal styrkes

Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Annonce