Annonce
Billund

Lars' virksomhed døde med minkene: Han frygter at skulle vente på erstatning i flere år

Lars Fisker Rasmussen står tilbage med en ubrugelig virksomhed og masser af ting og sager på lager til minkbranchen. Han er berettiget til erstatning, men hvornår den bliver udbetalt, ved han ikke. Arkivfoto: Lise Nørgaard
33-årige Lars Fisker Rasmussen fra Grindsted står til at modtage erstatning for sin virksomhed, Columbus Aqua, der producerede udstyr til minkbranchen. Begge erhverv slukkede lyset fra den ene dag til den anden sidste år i november på grund af spredning af coronavirus i mink. Nu er det store spørgsmål, hvornår Columbus Aqua bliver erstattet, så Lars Fisker Rasmussen kan komme videre med sit liv.

Grindsted: Lars Fisker Rasmussens virksomhed, Columbus Aqua, der producerede udstyr til minkbranchen, er berettiget til erstatning af sin virksomhed.

- Vi opfylder betingelserne som følgeerhverv, og nu skal vi igennem værdisættelse af virksomheden, også kaldet handel og vandel, fortæller Lars Fisker Rasmussen.

Derudfra skal virksomheden erstattes.

Annonce

- Det er klart, at det er en lettelse at vide, at vi er med, nævnt og i betragtning, siger Lars Fisker Rasmussen.

Uvished og ubekendte fylder dog stadig meget.

- I den tekst, der foreligger, erstattes kun handel med dansk minkavl. 70 procent af vores forretning foregik med danske minkavlere, men vi kan jo ikke leve af de 30 procent, der er tilbage med udlandet. Samtidig er der kommet et boom af brugt udstyr til salg fra danske minkavlere, som fuldstændig fjerner salget til udlandet i flere år, påpeger Lars Fisker Rasmussen, der håber på, at hele virksomheden vil blive taget i betragtning til erstatning.

- Jeg har lært et nyt ord. Ekstension, hvilket betyder, at man også er nødt til at tage den sidste del af virksomheden med, fordi det, der er sket, er likviderende for os, siger Lars Fisker Rasmussen, der næsten ikke tør forestille sig, hvor lang tid han skal vente, før erstatningssagen bliver afgjort.

Han er endnu ikke blevet kontaktet af myndighederne.

Var det nødvendigt?

- Der bliver selvfølgelig arbejdet på alle fronter, og jeg forestiller mig, at det først er minkavlerne, der skal have erstattet deres dyr, siger Lars Fisker Rasmussen, der frygter, at det vil kunne tage tre-fire år, før det er hans tur.

- Der er 1200 minkfarme i Danmark og cirka 300 følgevirksomheder. Jeg tror - jeg ved - at det vil tage lang tid, påpeger Lars Fisker Rasmussen, der igen og igen må spørge sig selv om rigtigheden i det, der er sket:

- Var det virkelig nødvendigt at lukke et helt erhverv og bruge 19 milliarder kroner på det?

Han ved godt, at han ikke får noget svar på det. Han må se fremad, og det er så småt også ved at være muligt for ham.

- Jeg har ikke noget konkret på hånden, men jeg vil gerne indgå som partner i en eksisterende virksomhed, men det kræver selvfølgelig noget likviditet, siger Lars Fisker Rasmussen, der siden november har levet af den likviditet, der var i firmaet, for der har ikke været nogle indtægter.

Annonce

Spærret inde i mure

- Jeg har søgt hjælpepakker, men ikke fået noget endnu, og hjælpepakkerne vil også blive trukket fra erstatningen. Det står sort på hvidt, siger Lars Fisker Rasmussen, der stadig betaler sin husleje og andre faste udgifter. På et tidspunkt vil han løbe tør for penge.


Det bliver et stort stykke arbejde at vurdere en virksomhed som min og forstå de ting, vi har lavet og derudfra blive enige om en pris. Jeg har selvfølgelig en forestilling om, hvad min virksomhed er værd.

Lars Fisker Rasmussen


- Jeg har talt med banken, men de vil ikke låne mig penge, lyder det fra Lars Fisker Rasmussen, der fortsat er bundet af de penge, der er i hans virksomhed.

- Jeg er lidt spærret inde i mine egne mure, indtil jeg får besøg af erstatningskommissionen, siger Lars Fisker Rasmussen, der også har gjort sig tanker om, at han måske skal til at læse igen - måske til maskinmester.

- Jeg er jo kun 33 år, og jeg tænker, at jeg måske kunne bruge ventetiden på erstatningsudmålingen på det, siger Lars Fisker Rasmussen.

Er der lyspunkter midt i mørket?

- Jeg har svært ved at se, hvad jeg har lært af det her. Jeg har i hvert fald ikke fået mere tillid til det offentlige - især ikke på Christiansborg-niveau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce