Annonce
Vejen

Larsens genforening

Erik Larsen, Skodborghus, med et par af de uniformer, som han viser på udstillingen i Københoved. Foto: Steen Rasmussen
Beboeren i den gamle toldsted i Skodborghus, Erik Larsen, viser en flig af sin store samling om den gamle grænse ved markeringen af afstemningsdagen i Københoved den 6. og 8. februar. Her vil et gammelt teaterstykke om genforeningen og den økonomisk svære tid bagefter blive genopført.
Annonce

KØBENHOVED: Teaterstykket Landeværn er skrevet af gårdejer, medlem af den tyske Rigsdag og siden det danske Landsting og danskhedens fortaler H.D. Kloppenborg og havde premiere i 1927 på Folketeatret i København med undertitlen – 5 billeder af Sønderjyllands historie. Stykket skrev han i frustration over det øvrige Danmarks manglende forståelse for de sønderjyske bønders økonomiske situation efter sammenlægningen.

Det er ikke et stykke om ham selv, men et mix af egne oplevelser og det, han så rundt omkring sig, både lokalt men også i den sydligste del af Danmark, hvor problemet var størst, fortæller den nye udgave af Skrave Avis.

Bønderne havde ofte deres afsætningskanaler syd for grænsen, hvor kursen faldt og dermed afregningen på varer, modsat steg den danske krone efter 1. verdenskrig og bønderne skulle betale deres udgifter til driften i danske kroner. Dette medførte mange konkurser blandt de sønderjyske bønder.

I forbindelse med fejringen af 100-året for genforeningen genopføre skuespillet i Københoved Forsamlingshus, men kun de 3 af billederne. Skulle alle fem billeder opføres ville det tage tre, fire timer, hvilket nok er i overkanten. Stykket blev opført i Langetved, da der var 40-års jubilæum for begivenheden, altså i 1960, her valgte man også at nøjes med 3 billeder.

Landeværnet blev oprettet i 1913 i forsøget på at holde den sønderjyske jord på danske hænder. Allerede fra 1896 og frem til 1916 oprettede tyskerne 36 domænegårde. Formålet var at indsætte forpagtere, der var politisk engageret og derfor motiveret for at påvirke den del af befolkningen, der stadig havde drømme om at komme tilbage til Danmark, til at blive venlig stemt mod den tyske stat. Domænegårdene kom på danske hænder ved genforeningen.

Teaterstykket Landeværn blev seneste opført i Langetved Forsamlingshus i 1960. Nu genopføres det i Københoved Forsamlingshus. Foto fra Skrave Avis
Annonce

Landeværnet

Landeværnet støttede fra begyndelsen de dansksindede bønder for at undgå, at de optog tyske statslån, der ofte var forbundet med nationale betingelser overfor den tyske stat. Under 1. verdenskrig blev virket indstillet, men genopstod igen i 1927, da man så en tendens til, at tyske bønder igen forsøgte at opkøbe de danske gårde for på sigt at gøre området tyskvenligt og hvem ved, måske gøre området tysk igen. De tyske bønder blev ad hemmelige kanaler støttet af den tyske stat.

Landeværnet eksisterer stadig, men har i dag til formål at støtte unge landmænds etablering i Sønderjylland.

Selve stykket handler om den sidste tid før genforeningen, selve genforeningen og det sidste billede omhandler tiden efter, hvor vi får indblik i de økonomiske problematikker efter genforeningen, oplyser Lone Jørgensen i Skrave Avis.

Erik Larsen, der bor i det gamle toldsted i Skodborghus, deltagere i Københoved med en billed- og plancheudstilling fra sin enorme samling om den gamle grænse. For nogle år siden optog han en video af samtlige toldsteder og gendarmbygningen langs den tidligere landegrænse fra Østkysten til Vestkysten. Videoen bliver vist på udstillingen. Desuden kan man se gamle uniformer, som toldere og gendarmer anvendte frem til genforeningen i 1920.

Erik Larsen har i adskillige år samlet på billeder fra den gamle grænse. Foto: Steen Rasmussen
Fra Erik Larsens samling. Foto: Steen Rasmussen
Fra Erik Larsens samling. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce