Annonce
Esbjerg

Lasses liv har fået en ny dimension

65-årige Lasse Christensen er glad for sit nye job, der har givet hans liv en helt ny dimension. Ved en højtidelighed bærer bedemændene hos Skov Madsen også slips.

Lasse Christensen var tidligere pædagog, men er nu bedemandsmedhjælper hos Skov Madsen.

ESBJERG: Der har åbnet sig en helt ny verden for den 65-årige Lasse Christensen fra Sædding. Den 1. april stoppede han i sit job som pædagog ved specialcentret på Præstegårdsskolen og blev folkepensionist, men han var kun pensionist i en måneds tid, før hans nabo, Lars Kristiansen, sagde til ham, at han var for ung til at gå derhjemme.

- Lars Kristiansen er bedemand ved firmaet Skov Madsen i Jernbanegade, og her manglede de en bedemandsmedhjælper. Er det ikke noget for dig? Vi har brug for dig, sagde naboen, og så endte det med, at jeg startede i mit nye job den 1. maj, fortæller Lasse.

- Som bedemand skal man udvise stor medfølelse og situationsfornemmelse. Vi skal jo møde mennesker, som er i sorg, enten i deres hjem eller på kontoret, men det nye job har i hvert fald lært mig at tænke helt anderledes. Tidligere kunne jeg godt gå op i bagateller, men det gør jeg ikke mere, fordi man får døden tæt ind på livet, tilføjer Lasse.

Giver afdøde tøj på

Jobbet indebærer blandt andet, at man skal give de afdøde tøj på, klare det man i branchen kalder ilægning - altså lægge afdøde i kisten - og køre kranse og buketter til gravstedet efter en begravelse eller bisættelse.

- Den 3. ilægning jeg var med til, tog hårdt på mig. Det var en tidligere kollega, som var død. Min familie synes i øvrigt, at det er mærkeligt at se mig i pænt tøj ved en højtidelighed, men det hørersig til i mit nye job. Familien var jo vant til at se mig i en mere afslappet påklædning som pædagog eller i fodboldtøj, fordi jeg også er målmandstræner, oplyser Lasse Christensen. Han har selv spillet 297 førsteholds kampe som målmand for Sædding-Guldager IF, og æblet falder som bekendt ikke langt fra stammen, for Lasses to sønner er begge målmænd. Clemen har stået på førsteholdet i SGI, mens Espen vogter målet på U19 holdet.

Døden kom tæt på

Apropos det nye job, har Lasse selv haft døden tæt inde på livet. For omkring syv år siden blev han på vej til arbejde på cykel torpederet af en bilist på Strandby Kirkevej og blev slynget op i bilens frontrude. Bilisten overholdt ikke sin ubetingede vigepligt og standsede først, da Lasse på motorhjelmen var blevet slæbt hele 16 meter hen ad vejen.

- Ulykken har givet mig mange smerter, men jeg har været heldig, for jeg lever. Det er nok min gode fysisk, der har reddet mig, slutter den nye bedemandsmedhjælper, som står til rådighed fra mandag morgen til søndag aften hver anden uge.

Skov Madsen Bedemandsforretning ved indehaverne Annette Urup Nielsen og Mogens Denby er Esbjergs største bedemandsforretning med 15 ansatte, hvoraf syv er bedemænd. Der er to ansatte på kontoret i Jernbanegade i Esbjerg, mens resten af de ansatte er bedemandsmedhjælpere. Skov Madsen har også afdelinger/kontorer i Jerne, Sædding, Varde, Brørup, Skærbæk, Ribe, Bramming og Gørding.

Lasses familie

Lasse Christensen bor på Lyngvej 58 og er gift med afdelingsleder på Sydvestjysk Sygehus, Anette Enemark. Parret har tre børn. Det er den 23-årige Clemen, Amalie på 21 og Espen (18). Clemen har tidligere passet butikken hos Sportigan ved Blue Water Arena, men nu er ansat i AGF, hvor han bestyrer klubbens merchandisebutik ved stadion. Amalie arbejder på Café Norden i København, mens Espen går på Rybners.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce