Annonce
Aabenraa

Laug i aktion: Stenene fortæller historie

Stenlauget 6223 Felsted i aktion - Hans Juhler og Mathias Regnskov Petersen tager sig et hvil under arbejdet med at sætte sten ved indkørslen til Felsted på Gråstenvej. Privatfoto
Stenlaug i Felsted rejser sten for at gøre opmærksom på egnens historie. Den næste stensætning fortæller om "æ kleinbahns" forløb.
Annonce

Felsted: Borgerne i Felsted kan få opfrisket deres viden om lokalhistorien, når foreningen Stenlauget 6223 Felsted i genforeningsåret sætter fokus på tiden efter 1864 med en ny sten.

Det sker lørdag den 5. december kl. 11 ved Møgelmosevej 8.

- Samtidig med, at de lokale kan få genopfrisket deres hukommelse, giver det tilflyttere lejlighed til at få viden om lokalsamfundet, siger Mathias Regnskov Petersen fra lauget.

Den nye sten skal markere æ kleinbahns forløb, som det så ud i årene 1899-1926, hvor toget kørte fra Aabenraa til Gråsten – en tur, der varede to timer.

- Der ses blandt andet spor af banen ved Blæsbjergvej og Møgelmosevej. Banen passerede den nuværende Spar-butik og stoppede ved Damms Gæstgiveri. Herpå tøffede den videre over Damms marker til Sdr. Hostrup kro, fortæller Mathias Regnskov Petersen.

Stenen suppleres af en informationstavle med historiske oplysninger om stedet og baggrunden for markeringen.

Annonce

Interesse for historie

Lauget har planer om at opsætte flere sten for dermed at øge interessen for Felsteds lokalhistorie, oplyser Mathias Regnskov Petersen. Enten som hyldeststen, område- eller markeringssten.

- I forvejen er der sat sten ved indkørslen til Felsted fra Gråsten, ved Nørballe og for 55. breddegrads forløb ved Frede Bøllners gård på Bøgholmvej, fortæller Mathias Regnskov Petersen.

Hidtil er stenene og opstillingerne finansieret med hjælp fra blandt andet Sydbank, BHJ Fonden og private.

Til gengæld er det endog temmelig besværligt at få de nødvendige tilladelser, erkender han.

Ansøgninger ved kommunen ender ofte i it-bureaukrati, hvilket er årsagen til, at stenene som regel sættes på privat grund. Sådan er det også med den sten, der rejses den 5. december: hér er det Heidi og Allan Petersen, der stiller areal til rådighed.

Stenen med inskriptionen ”1920-26” er sponsoreret af familien Iversen fra Tumbøl Stationskro.


Samtidig med at de lokale kan få genopfrisket deres hukommelse, giver det tilflyttere lejlighed til at få viden om lokalsamfundet

Mathias Regnskov Petersen, medlem af Stenlauget i Felsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce