Annonce
Tarm

Laugesens Have pilles ud af høringssvar om linjeføring

I høringssvaret vil kommunen ikke nævne Laugesens Have som en af de ejendomme, der rammes af højspæningsforbindelsen. Luftledningerne er de sorte streger. Prikken på den røde streg viser, hvor masten skal placeres. Foto: Energinet
Teknik- og miljøudvalget vil ikke nævne ét specifikt sted frem for andre – derfor bliver Laugesens Have strøget fra brev.

Ringkøbing-Skjern: Politikerne i teknik- og miljøudvalget piller kursuscentret Laugesens Have ud af det høringssvar, som skal sendes til Energinet om den kommende højspændingsforbindelse.

Dermed foretager politikerne en væsentlig ændring af det udkast til høringssvar, som forvaltningen havde forfattet forud for udvalgsmødet mandag morgen.

I udkastet stod, at ”kommunen finder det beklageligt, at ledningsanlægget etableres mindre end 150 meter fra Laugesens Have”, lige som kommunen appellerer til, at der findes en bedre løsning.

Politikerne vil ikke have afsnittet om Laugesens Have med. Det bliver simpelthen fjernet.

- Vi tog en drøftelse, og der var enighed om, at teksten skulle dække bredere. At nævne Laugesens Have var meget konkret. Frem for at nævne ét specifikt sted kunne vi have nævnt 50 andre steder, siger udvalgsformand John G. Christensen (S).

Linjeføringen skærer sig ned mellem Laugesens Have og Olav Lisbys Musikgården på Knivsbækvej, fortsætter sydpå vest om Videbæk, ned gennem Vester Herborg og videre sydpå.

Ejendomme med mindre end 280 meter fra ledningerne vil få erstatning. Ejendomme med mindre end 80 meter til ledningerne vil få et købstilbud.

Hvis der ikke ændres på den foreslåede linjeføring, betyder det, at Laugesens Have-direktør Søren Elbæks tjenestebolig og Musikgården vil blive eksproprieret, lige som en række andre borgere ved Videbæk og Herborg må belave sig på at finde et nyt hjem.

Søren Elbæk er som politiker inhabil i sagen – og at Laugesens Have pilles ud af høringssvaret er ifølge John G. Christensen fuldstændigt ukontroversielt og uden sammenhæng med Elbæk.

- Vi tilstræber, at højspændingsforbindelsen skaber så lidt ulempe som muligt for alle. Derfor formulerer vi høringssvaret mere generelt, siger udvalgsformanden.

Kommunen opfordrer til, at Energinet trækker strømforbindelsen i en større bue vest om Videbæk, så den kommer længere væk fra den vestlige del af byen, hvor der skal være et fremtidigt boligområde. Kommunen noterer samtidig med tilfredshed, at forbindelsen skal kabellægges i Skjern Ådal, så naturen skånes for luftledninger.

Høringssvaret ryger nu til behandling i økonomiudvalget, inden det sendes til Energinet. Efter høringsperioden offentliggør Energinet i november en justeret linjeføring.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Vodkatyv måtte køres på skadestuen

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce