Annonce
Sydjylland

Lave forventninger: Syd- og sønderjyske borgmestre opgiver håbet om udlignings-jackpot

7 ud af 10 borgmestre i Syd- og Sønderjylland regner ikke med, at et nyt vil tildele dem flere udligningsmillioner. Analytiker Arne Ullum kan heller ikke se, at de bør forvente noget. Foto: Michael Bager/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
7 ud af 10 syd- og sønderjyske borgmestre forventer ikke, at et nyt udligningssystem vil tilgodese deres kommuner med flere millioner, der ellers kan få stor betydning for kommunebudgetterne.
Annonce

Udligningsreformen: - Vi skal ikke sætte næsen op efter en håndsrækning. Sådan svarer Sønderborgs Borgmester Erik Lauritzen (S) på spørgsmålet om, hvorvidt hans kommune kan regne med flere penge fra et nyt udligningssystem.

I øjeblikket står idéen om et forbedret udligningssystem, der mere effektivt fordeler milliarder fra rige til fattige kommuner, højt blandt de danske kommuner. Dog har 7 ud af de 10 sydjyske borgmestre opgivet håbet om flere millioner fra udligningspuljen, der kunne gavne serviceniveauet på blandt andet børne- og ældreområdet.

- Det er ikke realistisk at håbe på flere penge. Vores budget i Haderslev Kommune for 2020 er lavet ud fra, at jeg ikke troede på en redning fra staten, siger H.P. Geil (V), borgmester i Haderslev Kommune.

På Fanø regner man med at skulle aflevere flere penge, hvis et mere effektivt udligningssystem bliver en realitet.

- Fanø er en af de rige kommuner, så jeg tror en ny reform vil betyde færre midler til Fanø, siger Sofie Valbjørn (Alt), borgmester i Fanø Kommune.

Arne Ullum, chefredaktør for mediet NB Økonomi og analytiker, udtrykker, at det er den realistiske indstilling at have for en kommende udligningsreform, der ifølge ham vil tilgodese de 20-25 dårligst stillede kommuner.

- Kommunerne i Syd- og Sønderjylland er moderat dårligt stillet i forhold til landsgennemsnittet, men der er næppe mange af dem, der kandiderer til at komme blandt de svagest stillede, siger Arne Ullum.

Udligningssystemet

Udligningssystemet omfordeler i 2020 18,6 milliarder kroner mellem landets 98 kommuner. Tanken er baseret på en Robin Hood-strategi, hvor de rigeste kommuner bidrager til de fattigste, så de også kan tilbyde skolegang, ældrepleje, børnehaver osv. på et ordentligt niveau.

Alle kommuner er nemlig forpligtet til at leve op til nogle minimumskrav på velfærdsydelserne i henhold til serviceloven.

De store pengesummer bliver fordelt ved hjælp af et indviklet regnesystem med mange variabler, som f.eks. kommunens indbyggertal og borgenes indkomst.

Systemet er ikke uden fejl, og det er blevet kritiseret af en række politikere for at skabe splid og skævvridning mellem kommuner.

Det forventes, at regeringen i løbet af foråret vil invitere de andre partier til forhandlingsbordet om en reform af udligningssystemet.

Kilder: DR & TV2 FYN

Annonce

Træng til nyt

Det nuværende udligningssystem er udsat for stor kritik fra de sydjyske borgmestre. De oplever systemet som værende spækket med parametre, skævheder og problemer, der gør det uigennemskueligt at vide, hvad man kan forvente fra udligningspuljen, der for 2020 er på 18,6 milliarder kroner.

- Generelt er problemet, at nogen kommuner ikke kan klare driften og ikke kan holde et serviceniveau, som er acceptabelt. Det var det, udligningsreformen skulle sikre, og det gør den bare ikke, siger Erik Lauritzen.

Torsdag var repræsentanter fra landets 98 kommuner samlet til Kommunaløkonomisk Forum 2020 - et to-dages konferencemøde i Aalborg. Selvom det ikke var på dagsordenen, lagde social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) ud med, at et nyt udligningssystem ikke vil tilfredsstille alle, og at "nogle kommuner bliver nødt til at bidrage mere til fællesskabet end andre". Det skriver Ritzau.

Samtlige sydjyske borgmestre fortæller også, at udligningssystemet var det store samtaleemne i spisepauserne. En af dem er borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen (V).

- Jeg hører, at alle er enige om, at der er et kæmpe stort behov for en ny udligningsreform. Vi kan ikke blive ved med at leve i denne uvished og nøjes med lappeløsninger, siger han.

Annonce

De få håbfulde

Tre ud af Syd- og Sønderjyllands ti borgmestre finder det realistisk, at en revideret udligningsreform vil tilgodese deres kommuner. Optimistiske er således Aabenraa, Tønder og Varde Kommuner. I Aabenraa fortæller borgmester Thomas Andresen (V), at de i 2020 har mistet omkring 50 millioner kroner fra fraflytningspuljen i udligningsordningen. Dette parametre skal kompensere kommuner, der oplever et fald i indbyggertal. I perioden 2014 til 2019 har Aabenraa Kommune oplevet en befolkningstilvækst på 29 personer og må derfor undvære de millioner.

- Vi er en kommune, hvor en ny udligningsreform skal give os flere penge, fordi det bliver svært at drive kommune, hvis vi ikke bliver yderligere kompenseret, siger Thomas Andresen.

Tønder Kommunes borgmester Henrik Frandsen (V) tilskriver sig den forventning:

- Min forventning er, at vi vil få flere millioner. Hvis man vil lave en ny reform, skal man jo også lave en ny omfordeling.

Ny udligningsreform muligvis på vej: Hvem forventer hvad?

For disse kommuner er flere penge ikke realistisk:

  • Billund Kommune
  • Esbjerg Kommune
  • Fanø Kommune
  • Haderslev Kommune
  • Kolding Kommune
  • Sønderborg Kommune
  • Vejen Kommune

For disse kommuner er flere penge realistisk:

  • Tønder Kommune
  • Varde Kommune
  • Aabenraa Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce