Annoncørbetalt indhold

LED, QLED, OLED – hvilket TV skal du vælge?

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Mange af os bruger timevis om ugen foran et TV. Vi ser film og serier, vi spiller PlayStation og Xbox osv. Når vi bruger så meget tid på det, er det vigtigt, at vi vælger det helt rigtige TV. Det kan godt betale sig at gå efter et flot billede og design, så du får et godt Smart TV, der kan give dig de bedste oplevelser på skærmen.

Der er mange forskellige typer TV at vælge imellem, og vi kommer ind på tre af de mest populære typer: LED, QLED og OLED. Læs om fordele og ulemper ved de forskellige, så du nemmere kan vælge det helt rigtige TV for dig til dine afslapningsstunder i sofaen med noget godt på skærmen.

Annonce


LED: starten på de slanke TV

Vi kan nok godt blive enige om, at de slanke, elegante skærme er noget af det bedste ved de TV, vi kender i dag. Men det er ikke mange år siden, at der var noget mere fylde bag på flimmerkassen. Heldigvis udvikler teknologien sig, og LED betød starten på de slanke TV, vi kan nyde i dag. Lyskilden i LED-TV er lysdioder (LED), og det er det, der gør det muligt at lave den slanke skærm.

LED har flere millioner LCD-krystaller, der åbner og lukker for lyset i skærmen for at skabe billedet sammen med mikroskopiske farvefiltre. En ulempe ved denne type TV er, at det på grund af den særlige måde at skabe lys på skærmen ikke kan gengive helt sorte farver.


QLED: nano-krystaller med farvet lys

QLED-TV giver dig et bedre sortniveau end LED, og generelt har QLED en fantastisk gengivelse af hele farvespektret, lige meget om der er høj eller lav lysstyrke på skærmen. Oprindeligt er QLED udviklet af Samsung, men i dag gør andre mærker også brug af mange af de samme principper.

Teknologien fra LED-TV er forbedret i et QLED-TV, idet både bagbelysning og krystaller er forbedret, så du får en exceptionelt god billedkvalitet. Bagbelysningen i denne type TV hedder Quantum Dot, hvor mikroskopiske nano-krystaller (quantum dots) hver især udsender grønt, blåt eller rødt lys, når de rammes af bagbelysningen. Det er det, der giver den store forskel på billedkvaliteten, fordi skærmens billedpunkter (pixels) bruger deres rigtige farver i stedet for hvid, som det er tilfældet med LED.


OLED: perfekt sortniveau og hurtig responstid

Ligesom LED-TV har OLED et fladt design og et lavt energiforbrug, fordi det langt hen ad vejen bruger mange af de samme teknologier. Det særlige ved OLED er, at det er hver enkelt pixel, der udsender lys – og hver enkelt pixel kan tænde og slukke uafhængigt af de andre. Det gør det muligt at opnå et perfekt sortniveau, men til gengæld får du en begrænset lysstyrke, hvilket kan være en ulempe i meget lyse rum.

OLED-TV har også en hurtig responstid. Det er især relevant, hvis du bruger dit TV til for eksempel computer- eller konsolspil. En hurtig responstid betyder nemlig, at billedet følger med i de hurtige bevægelser og forbliver skarpt – og det er nødvendigt, når du spiller.


Tænk over præferencer og budget

Som du kan se, er der fordele og ulemper ved de forskellige TV-teknologier. Hvis du ikke umiddelbart kan spore dig ind på, hvilken type der er den bedste for dig, bør du overveje dine præferencer og dit budget en ekstra gang. Budgetmæssigt er LED det mest prisvenlige valg efterfulgt af QLED og til sidst det lidt dyrere OLED.

Du bør også have rummet, hvor dit TV skal stå, med i overvejelserne. Er det er meget oplyst rum med direkte sol og lignende, er LED eller QLED det bedste valg, fordi de kan få noget mere lys på skærmen. Kan du lukke af for lys og sol i rummet, er det ikke så meget det, du skal tænke over, men nærmere dine præferencer for skærmkvaliteten i sig selv – det perfekte sortniveau er eftertragtet af mange, og i det tilfælde er OLED det bedste valg.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.