Annonce
Sydjylland

Ledelse erkender: Millionkrav kan vælte VUC Syd

Et større tilbagebetalingskrav kan true VUC Syds fortsatte eksistens. Arkivfoto: Søren Gylling.

Kommer der et stort tilbagebetalingskrav fra STUK, er VUC Syd afhængig af økonomisk hjælp, erkender VUC-direktør. Alligevel tror hverken formand eller direktør på, at VUC Syd står over for en lukning. Ekspert: Ny ledelse agerer konstruktivt.

Kritisk: Ender den verserende tilsynssag mod VUC Syd foretaget af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) med et stort tilbagebetalingskrav, vil VUC Syd være afhængig af økonomisk hjælp for at overleve. Sådan lyder meldingen fra VUC Syds nye direktør, Asbjørn Nielsen.

- Et stort tilbagebetalingskrav vil kunne sætte VUC Syds likviditet under voldsomt pres og kræve, at vi får brug for hjælp, siger han.

VUC Syd er på det seneste gået fra skandaleramt til muligvis at være truet på sin eksistens. I en revisorpåtegning af regnskabet fra 2017 sår revisoren således tvivl om, hvorvidt VUC Syd kan fortsætte sin drift. Det begrundes blandt andet i, at det endnu ikke er afklaret, hvilke økonomiske konsekvenser det får for VUC Syd, at skolen er en del af en tilsynssag, som føres af STUK, og hvor de økonomiske konsekvenser endnu ikke er fuldt ud afklaret. Det drejer sig eksempelvis om de tilskud, som VUC Syd har fået gennem årene.

Derfor er det stadig uklart, om VUC Syd får brug for økonomisk hjælp for ikke at gå konkurs.

- Det er for tidligt at svare endeligt på endnu. Umiddelbart er vores driftsøkonomi fornuftig, men jeg kommer til at lave revurderet budget på den handleplan, der lægges. Det betyder, at driften og likviditeten er ringere end forventet, siger Asbjørn Nielsen.

Annonce

VUC Syd-sagen


  • Tirsdag meddelte VUC Syd, at tre vicedirektører er suspenderet og skal igennem en tjenstlig undersøgelse af deres ansvar for de sager om blandt andet frås på uddannelsesinstitutionen.
  • Samtidig opretter VUC Syd en whistleblowerordning. En advokatundersøgelse skal undersøge både den tidligere bestyrelse, de tre direktører og vurderer, hvorvidt der er grundlag for at indbringe den fyrede revisor, EY, for Revisornævnet.
  • Sagen om VUC Syd begyndte i juni sidste år med en historie om en dyr studietur til USA for bestyrelsen og den øverste ledelse.To dage senere valgte den daværende direktør, Hans Jørgen Hansen, at fratræde sin stilling.
  • Styrelsen for Undervisning og Kvalitet er efterfølgende kommet med en heftig kritik af flere forhold på VUC Syd og krævet 1,2 millioner tilbagebetalt fra VUC Syd.

Korthuset

Han understreger, at det ikke er den genopretningsplan, der skal sikre at VUC Syd overholder lovgivningen, som risikerer at få korthuset til at vælte.

- Når der i revisionsprotokollatet rejses tvivl om fortsat eksistens, er det på baggrund af en masse hvis'er. Hvis der kommer tilbagebetalingskrav, kan vi være udfordret. I forhold til at tackle de her ting og de afskedigelser, der vil komme, kan godt betyde, at vi kommer ud af 2018 med markant lavere resultat end budgetteret, men det kan ikke vælte VUC Syd på hverken drift eller likviditet, siger han.

Hvor realistisk er det, at der kan komme et stort tilbagebetalingskrav fra STUK?

- Det kan jeg ikke spå om. Der er ingen indikationer i nogen retning, siger Asbjørn Nielsen.

Hvor tæt er VUC Syd på at være decideret lukningstruet?

- Det er vi ikke tæt på. Det er alt andet lige afhængigt af tilbagebetalingskrav, hvis der kommer sådan et, siger direktøren, der ikke kan sige, hvor stort et beløb, der skal til for at true VUC Syds fortsatte eksistens.

Brug for opbakning

Også VUC Syds bestyrelsesformand, Signe Knappe, erkender, at VUC Syd kan blive afhængige af hjælp udefra uden konkret at fortælle, hvilken hjælp der er tale om.

- Vi står over for en genopretning, som er et stort stykke arbejde. Men jeg er også sikker på, at det fremover bliver et VUC Syd. Men vi får brug for opbakning, og det er også derfor, at vi er i nær kontakt med vores tilsynsmyndighed, STUK, og det vil vi være fremover, i forhold til hvordan vi håndterer de problemer, siger hun.

Heller ikke hun tør spå om, hvor sandsynligt det er, at VUC Syd kan blive mødt af et større tilbagebetalingskrav.

- Men det er klart, at hvis Stuk kommer med et større tilbagebetalingskrav på et tidspunkt, så må vi jo snakke med dem om det.

STUK oplyser, at den endnu ikke kan sige noget om, hvorvidt der bliver tale om et tilbagebetalingskrav på nuværende tidspunkt.

Andre boller på suppen

Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh har fulgt sagen om VUC Syd tæt.

Han vurderer, at den nye ledelse virker meget opsat på at imødekomme STUK's krav. Dermed er han også fortrøstningsfuld på uddannelsesinstitutionens vegne. Dog er tilbagebetalingskravet stadig en væsentlig usikkerhed, understreger professoren.

- Men der er i dén grad kommet andre boller på suppen med den nye ledelse, som agerer meget fornuftigt. De er også nødt til at vise handlekraft over for STUK, som jo gik meget hårdt til VUC Syd, siger Per Nikolaj Bukh med henvisning til den massive kritik af den tidligere ledelses ageren. Det førte blandt andet til et krav om tilbagebetaling på 1,2 millioner kroner, der kan blive større.

- De kunne næsten ikke råbe den gamle ledelse op. De var fuldstændig tonedøve over for enhver kritik. Nu virker det til at være modsat. Nu er der en velvilje til at gøre noget, mener Per Nikolaj Bukh.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce