Annonce
Esbjerg

Ledige kan skyde genvej til Social- og Sundhedsskolen

Med en uddannelse på godt halvandet år kan man få job som social- og sundhedshjælper. Man kan også læse i tre år og fire måneder, så man som Astrid Munkholm her bliver social- og sundhedsassistent. Begge uddannelser kan bruges i hjemmeplejen, på plejehjem, sygehuse og mange andre steder, hvor man arbejder med mennesker. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen
I stedet for at gå på kontanthjælp eller dagpenge kan ledige nu komme hurtigt i gang med en uddannelse, som nærmest med "statsgaranti" vil sikre dem et job, når de har taget uddannelsen som social- og sundhedshjælper eller -assistent. Der mangler 5000 SOSU'er de kommende år.

Esbjerg: Et nyt samarbejde mellem Esbjerg, Billund, Fanø og Vejen kommuner skal få ledige i gang med en SOSU-uddannelse. Projektet skal være med til at afhjælpe den store mangel på faglære social- og sundhedshjælpere og -assistenter i de fire kommuner.

Med i samarbejdet er også fagforeningen FOA, SOSU-skolen i Esbjerg og Arbejdsmarkedskontor Syd.

I dag har tre ud af fire kommuner problemer med at skaffe faglærte til plejehjem, sygehuse og andre institutioner. Tal fra Kommunernes Landsforening viser, at der om fem år vil mangle 5000 SOSU-ansatte på landsplan. Samtidig vokser andelen af plejekrævende borgere i de sydjyske kommuner.

Direktør på SOSU-skolen i Esbjerg og formand for Danske SOSU-skoler, Lisbeth Nørgaard, understreger, at det skal gøres noget nu og her

- Vi forsøger at uddanne flere, men der bliver færre unge mennesker de kommende år. Derfor forsøger vi nu sammen med fire jobcentre at få alle kommunens ledige borgere til at overveje, om SOSU-faget kunne være noget for dem, siger hun.

SOSU Start kaldes det nyeste tiltag, som de fire sydjyske kommuner nu går i gang med. SOSU Start henvender sig til de ledige på dagpenge eller kontanthjælp, som overvejer at skifte branche eller har et ønske om at tage en kort, faglig uddannelse.

Annonce

INTERESSE FOR ELEVPLADSERNE

Infomøder

  • Billund: 13 deltagere, 7 var interesseret i at starte.
  • Esbjerg: 35 deltagere, 25 var interesseret i at starte.
  • Vejen: 8 deltog, 5 var interesseret i at starte

Fakta

  • Uddannelsen til social- og sundhedshjælper (SSH) varer et år og syv måneder.
  • Uddannelsen til social- og sundhedsassistent varer tre år og fire måneder.
  • Deltagere over 25 år er garanteret ansættelse som voksenlærling.
  • Alle deltagere modtager elevløn på grundforløbet - dette er ekstraordinært for projektet, da man normalt modtager SU som elev på grundforløbet.

Stort set alle kommuner har øget dimensioneringen på elevpladser indenfor social- og sundhedsområdet, men da ungdomsårgangene samtidig falder, er der en risiko for, at de ekstra elevpladser ikke bliver udfyldt med mindre det lykkes at tiltrække flere målgrupper til faget.

"Den sydjyske model"

Eleverne skal gennem et introforløb, hvor de får en viden om fagområderne på en social- og sundhedsuddannelse og forberedes til praktik. Derefter beslutter de, om de vil i gang med den egentlige SOSU-uddannelse.

Efter infomøder i kommunerne er en række ansøgere visiteret til SOSU Start, hvor de begynder den 27. januar.

- Vi ved efterhånden, at løsningen på mange af vores udfordringer med at rekruttering er at inddrage arbejdsgiver- og lønmodtagerparterne. Når det sker og den relevante fagskole tager opgaven på sig, og jobcentre og A-kasser sørger for rekrutteringen af arbejdsløse, ved vi, at et fælles introforløb, kan være indgangen til at få ledige i uddannelse indenfor et fag, der i høj grad efterspørges ude i kommunerne, siger Marita Geinitz, formand for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd i Sydjylland.

Modellen benævnes af beskæftigelsesministeren som "Den sydjyske model”.

Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Langtidssiddende lærerformand går på pension: Jobbet kan både være ensomt og noget værre lort, men jeg vil savne det alligevel

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Kolding For abonnenter

Venstre solo om at fastholde udskældt besparelse på ældre

Annonce