Annonce
Esbjerg

Legendarisk museumsskib flytter til Esbjerg Strand

Onsdag flyttede museumsskibet Horns Rev. Foto: Bjarne Andersen
Museumsskibet Horns Rev, der i de seneste mange år har ligget i fiskerihavnen, er nu flyttet til nye og ambitiøse omgivelser ved Esbjerg Strand.

ESBJERG: I årevis har museumsskibet Horns Rev, der er verdens største træfyrskib, ligget i trygge omgivelser ved Rødspættekaj i Esbjergs fiskerihavn. Men onsdag var det slut. Her blev skibet flyttet til nye omgivelser ved Esbjerg Strand.

Horns Rev, eller Motorfyrskib nr. 1, har over 100 år på skroget. Det blev bygget i 1914 og har en stor historie med sig. Derfor blev skibet efter endt tjeneste omdannet til museumsskib, der drives af en række frivillige, som sørger for at skibet vedligeholdes. En af dem er formand for foreningen Fyrskibets Venner, Peter Sindal Nielsen. Og han er vemodig ved tanken om flytning.

- Det er klart, at det bliver noget andet. Og det er da sørgelig på en måde. Men med tiden er jeg sikker på, at det nok skal blive godt ved Esbjerg Strand. Når det bliver bygget op og gjort mere interessant. Der er ikke så meget liv endnu, men det skal nok komme. Og når det gør, så er det godt for os, siger Peter Sindal Nielsen, der på sin vis gerne ville være blevet lidt længere i de vante omgivelser på Rødspættekaj.

- Det var ikke vores beslutning, og vi tager tingene som de kommer. Det skal nok blive godt det hele. Der er bare lige en overgangsfase, siger han.

Annonce
I de nye omgivelser med Mennesket ved Havet i baggrunden. Foto: Bjarne Andersen

Når flaget er oppe

Fyrskibet Horns Rev ejes af en fond stiftet af lokale erhvervsfolk, alene med det formål at have fyrskibet liggende som museumsskib.

Skibet blev bygget i Faaborg i 1914, og det kan tage titlen som verdens største træfyrskib. Det var det sidste af sin slags i Esbjerg Havn, da det blev taget ud af drift i 1988.

Lige nu står skibet stadig midt i flytningen, men når flaget på Horns Rev er oppe, er man velkommen til at komme forbi på besøg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce