Annonce
Kultur

Legende gæster Termansen

Ole Kock Hansen og Jeppe Smith-Olsen vil spille jazzede udgaver af danske sange og salmer. Arkivfoto.

Ribe: Ole Kock Hansen er den ene halvdel af den duo, der spiller på Termansens torsdag den 7. november. Han vil sammen med Jeppe Smith-Olsen underholde med danske salmer (jazzkoraler), spirituels, standards og danske folkemelodier.

Ole Kock Hansen og Jeppe Smith-Olsen har fundet sammen i fælles begejstring for Oscar Peterson og Niels-Henning Ørsted Pedersen. Ole Kock Hansen voksede op på Midtsjælland tæt på barndomsvennen Niels-Henning Ørsted Pedersen, og de bevarede et livslangt venskab og har samarbejdet i utallige projekter.

Ole Kock Hansen er en højt skattet jazzpianist med en stærk rytmisk feeling og en fornem harmonisans. Han er sammen med NHØP den musiker, der stærkest har formået at indflette den danske og nordiske folkevise- og sangtradition i jazzsammenhæng. Det har han gjort med overraskende fantasi og en elegant fornemmelse for traditionernes særpræg.

I slutningen af 1960erne var han medlem først af Radiojazzgruppen og dernæst DR Big Band, som han i tre årtier samarbejdede med og i perioder både skrev til og var chefdirigent for. Har spillet med en bred vifte af danske jazzmusikere blandt andre Finn Savery, Erling Kroner og Finn Ziegler, ligesom han har virket som akkompagnatør for udenlandske musikere blandt andre Ben Webster, Dexter Gordon og Thad Jones.

Koncerten starter klokken 20.00.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce