Annonce
Portræt

Legepladsen i Østerbyen formede Susanne Dyreborg

Susanne Dyreborg med sine elskede hunde i haven på Lifstrup Hovedvej. Nu er hjemmet sat til salg, så hun og ægtemanden Torben kan få en lettere tilværelse med færre bygninger og mindre udenoms-arealer at holde, men dyrene, de følger selvfølgelig med til det nye sted. De har tilsammen tre børn - Bella, 21 år, Jesper, 26, og Søren, 29. Søren har netop gjort Susanne og Torben til bedsteforældre. Foto: Chresten Bergh
Dansk Folkepartis Esbjerg & Fanø-kandidat til Folketingsvalget er den 53-årige udbudskonsulent ved UC Syd, Susanne Dyreborg.

Esbjerg Kommune: Da 53-årige Susanne Dyreborg, Dansk Folkepartis kandidat til Folketingsvalget 5. juni, voksede op på Søndermarken i Østerbyen, var der flokkevis af jævnaldrende børn at lege med på de nærliggende grønne arealer. Dér - midt i de store børneflokke - lærte børnene at gå på kompromis med hinandens ønsker, for det nyttede ikke meget at kræve, at der skulle spilles rundbold, hvis ingen andre gad at være med.

Netop kompromisets kunst var en væsentlig adgangsbillet til børnenes sociale aktiviteter i Østerbyen, og Susanne Dyreborg har båret den lære med sig videre gennem livet.

- Jeg synes nok, at det mangler i dag blandt børn og unge. Den lære, at man kommer ikke nogen vegne, hvis man ikke spiller sammen med andre. I dag lærer man ikke nødvendigvis at bøje af og indgå et kompromis. I dag er det så nemt at affærdige andre og holde på sin ret - hvis tingene ikke går, som man ønsker det, hvis andre vil noget andet, end det man selv vil, så lukker man af for dem på Facebook eller slukker telefonen eller hvad ved jeg, konstaterer hun.

Annonce

Mærkesager

De vigtigste mærkesager er:

Et Danmark i balance - lige velfærd og adgang til uddannelser overalt i landet.

Mere tid, rum og plads til det enkelte menneske - lige fra daginstitutioner til plejehjem.

Paradigmeskifte på flygtninge/indvandrer-området. Loft over udgifter og antal.

Prinsessen i Østerbyen

Susanne Dyreborgs barndomshjem på Søndermarken 61 var et klassisk arbejderhjem. Faderen, Bent Nielsen, var driftsleder på Esbjerg Havn, moren Lilly var hjemmegående størstedelen af Susanne Dyreborgs og hendes tre ældre brødres barndom. Da Susanne Dyreborg var omkring 10 år, blev forældrene imidlertid selvstændige - de åbnede iskiosk og senere endnu en forretning, et bageriudsalg.

- Jeg hadede, når jeg kom hjem fra skole og så en seddel på bordet med en femkrone på. Så vidste jeg jo, at der ikke var nogen hjemme - faktisk var der stort set aldrig nogen hjemme, når jeg kom hjem fra Gammelby Skole, fra jeg var otte-ti år, for da havde mine forældre rigtig travlt med begge forretninger, siger Susanne Dyreborg, der dog med et smil betegner sig selv som en "forkælet efternøler".

- Min far plejede at sige, at han og mor blev ved, indtil de fik en pige. Jeg var hans lille prinsesse.

Trods forældrenes travle dagligdag var det en god barndom med en far, der var sød, humoristisk og empatisk, og en mor, der aldrig brød sit ord, og lærte sine børn, at man måtte kæmpe for at få sine ønsker til at gå i opfyldelse. Alt sammen vigtige egenskaber at få med sig videre gennem livet. Én ting har dog forandret sig markant siden dengang. Lille Susanne var genert og tilbageholdende - altid artig og med blot én enkelt irettesættelse i bagagen efter endt skolegang - mens voksne Susanne har lært at sige sin mening og ikke er synderlig optaget af, hvad andre mener og tænker om hende.

Hjemmet til salg

Dansk Folkepartis meningsmålinger ser foreløbigt ikke prangende ud. Men Susanne Dyreborg, der ved kommunalvalget i november 2017 fik sæde i Esbjerg Byråd og i dag har titel af 1. viceborgmester, er alligevel optimistisk i forhold til sit kandidatur.

Rent privat er der dog også et familieliv, der skal kunne hænge sammen med et arbejdsliv. Med en mand, Torben, der er selvstændig, tre voksne børn og et barnebarn, to hunde, hønsegård og nogle katte samt et større værksted til glaskunst, er der nok at se til i hjemmet på Lifstrup Hovedvej i den sparsomme fritid. Derfor bliver der lige nu ryddet lidt op i forpligtelserne. Landejendommen er sat til salg, og det er tanken, at den skal udskiftes med et hjem, der er lettere at holde og nærmere byen.

Andre at lege med

- Jeg synes, man skal være loyal og tro mod både sig selv og det, man har lovet vælgerne, og man kan ikke gå halvt ind i det politiske arbejde. Jeg skal også kunne se mig selv i øjnene i forhold til, hvad jeg siger, og hvad jeg gør, siger Susanne Dyreborg.

Hun ved godt, hvilken lære, hun især tager med sig til Christiansborg, hvis hun bliver valgt ind. Dét er den, hun fik med sig fra legepladsen i Østerbyen:

- Der er en masse i den her folketingsvalgkamp, der stiller ultimative krav. Det er nogle af dem, der ikke har været ude blandt de andre børn på legepladsen og lært, at man ikke kan stille ultimative krav og samtidig forvente at have nogen at lege med.

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce