Annonce
Danmark

Lejet luksussommerhus står tomt hele ugen: Ægtepar må sige farvel til 23.500 kroner

- Vi skal vise samfundssind, lyder opfordringerne. Men hvorfor er det kun os, der skal gøre det? Udlejningsbureauet er hverken til at hugge eller stikke i, siger Thomas og Sidsel Holleufer. Foto: Ole Christensen
Hvordan er reglerne egentlig, hvis man gerne vil annullere aftalen om det sommerhus, man har lejet i påsken?
Annonce

Et kæmpestort luksussommerhus i det attraktive sommerhuskvarter på Hellediesvej i Nr. Lyngby ved Løkken står tomt i påsken.

Ikke fordi det ikke kunne lejes ud på grund af corona. Nej, faktisk er det lejet ud.

Alligevel er der mørkt inde i det 320 kvadratmeter store hus om aftenen.

I et lille hus i landsbyen Borum nordvest for Aarhus bor et ægtepar, som kan kaste lys over, hvad der er sket.

De to hedder Thomas og Sidsel Holleufer. Det er dem, der har lejet huset.

- Vi var tre søskende, som fandt ud af, at vi ville bruge nogle af pengene fra vores mors arv på at lave en ordentlig familiesammenkomst. Så derfor lejede vi sommerhuset i Løkken. Her skulle familien - 20 mennesker i alt - tilbringe påskeugen. Jeg kan godt sige dig, at jeg glædede mig. Jeg har aldrig prøvet at leje sommerhus før, fortæller Thomas Holleufer.

Prisen for at leje det store hus med swimmingpool, aktivitetsrum, vandruchebane, spabad og sauna var 23.500 kr.

Alle sejl var sat til, for at både børn og voksne skulle have en uforglemmelig uge.

Hvis penge ikke var noget problem, var der intet, vi hellere ville gøre end at betale folk alle deres penge tilbage.

Adm. direktør Kim Holmsted, Dancenter

Annonce

- De vil bare have pengene

Men da coronaen dukkede op, lød det pludselig som en meget dårlig idé med 20 mennesker under samme tag i en uge.

- Jeg er et ærligt menneske, så jeg ringede til sommerhusudlejeren, Dancenter, for at diskutere udviklingen. Jeg følte, at vi havde et fælles problem og jeg spurgte: Hvad gør vi i sådan en situation? Kan vi ikke finde ud af noget? Jeg synes jo bestemt ikke, at vi med god samvittighed kunne møde op i sommerhuset og lade, som om ingenting var sket, siger Thomas Holleufer.

- Derfor spurgte jeg til, om vi måske kunne ombooke til et andet tidspunkt. Eller måske helt aflyse og få pengene tilbage, hvis det kunne lade sig at gøre.

Ingen af delene var en mulighed.

- Dancenter var hverken til at hugge eller stikke i. De ville bare have deres penge - alle 100 procent. Beskeden lød: "Der er jo ikke nogen, der forhindrer jer i at bruge sommerhuset. I må jo bare finde ud af, om I vil være sammen", forklarer Thomas Holleufer. Han fortsætter:

- Jeg synes, at vi blev stillet i en umulig situation. Det ville være fuldstændig uforsvarligt at møde op 20 mand fra alle egne af landet.

- Dancenter foreslog, at nogle af os kunne nøjes med at møde op i sommerhuset. Javel, ja, det kunne vi i princippet godt, men hvem af os skulle så med, og hvem skulle ikke med? Den diskussion kunne ende i noget værre noget.

Annonce

- 23.500 kr i skraldespanden

Thomas og Sidsel Holleufer medgiver, at Dancenter åbenbart har ret til at handle, som firmaet gør. Firmaet følger reglerne.

- Men i denne tid er der så meget snak om, at vi skal vise samfundssind. Vi synes ikke, at Dancenter viser samfundssind i den her situation. Har firmaet ikke også nogle moralske forpligtelser? Det er det, vi ikke kan forstå.

Ægteparret har her i april afleveret en sidste salut i en lang mailkorrespondance med firmaet.

- Vi står stadig uforstående og vrede overfor jeres meget ufleksible og usmidige forrretningsstil. Vi føler os meget dårligt behandlet. Ærgerligt at vi skal smide 23.500 kroner direkte i skraldespanden, skriver ægteparret blandt andet.

Om den manglende tilbagebetaling svarer Dancenter ægteparret:

- Grunden til det er, at det stadig er tilladt at holde ferie i et feriehus i Danmark, og at forbuddet om større forsamlinger ifølge politivedtægten ikke gælder i private boliger/feriehuse. Hvis der havde været et forbud, havde situationen set anderledes ud.

Hvad er Dancenter?

Dancenter er en af de største formidlere af ferieboliger i Danmark.

Firmaet blev sidste år købt af indiske Oyo Vacation Homes.

Dancenter sørger for at etablere kontakt mellem de udlejere af ferieboliger, som firmaet har en aftale med, og interesserede lejere til den pågældende feriebolig.

Firmaet ejer med andre ord ikke selv nogle af ferieboligerne.

Dancenter har ifølge egne oplysninger aftaler med cirka 8.000 ferieboligejere.

Kilder: Dancenter og Jyllands-Posten

Annonce

Dancenter: Vi følger loven

Kim Holmsted, administrerende direktør i DanCenter, siger, at firmaet følger reglerne til punkt og prikke.

- Vi kan ikke gøre andet i den slags sager. Myndighederne har tydeligt sagt, at det ikke er ulovligt at tage i sommerhus. Af den årsag kan gæsternes ønske om afbestilling og penge retur ikke imødekommes, da den nuværende situation ikke falder under force majeure.

I kunne vel godt komme kunderne i møde på den ene eller den anden måde?

- Jeg vil gentage, at der ikke er noget forkert i det, vi gør. Vi følger loven. Og hvis vi begynder at give penge tilbage til folk, som ikke har krav på det, havner vi i problemer, for vi skal betale de sommerhusejere, hvis huse vi udlejer.

Men det er næppe, hvad jeres kunder opfatter som god service?

- Hvis penge ikke var noget problem, var der intet, vi hellere ville gøre end at betale folk alle deres penge tilbage. Men vi bliver nødt til at forholde os til virkeligheden, og at der bagved hver booking er en husejer, som forventer - med rette - at modtage betaling, siger Kim Holmsted.

- Da coronavirussen gjorde det umuligt at holde vores påskeuge i sommerhuset, var min første tanke, at både vi og udlejningsbureauet havde et problem. Men ifølge Dancenter var det kun os, der havde et problem, siger Thomas Holleufer. Foto: Ole Christensen
Annonce

Samfundssind?

Forbrugerrådet Tænk fastslår over for avisen, at der ikke er noget for forbrugerne at komme efter i den slags sager, hvis udlejningsbureauerne ellers overholder de enkelte kontrakter.

- Hvis man ser rent juridisk på den slags sager, er det jo ikke sommerhusudlejerne, der bryder aftalen. Det er forbrugerne, altså lejerne. Det er jo dem, som ikke har lyst til at bruge det sommerhus, som de har lejet, forklarer Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

Sådan er juraen. Men burde udlejningsbureauerne ikke udbetale et beløb per kulance i den slags sager? Det er vel også at vise samfundssind?

- Vi opfordrer altid forbrugerne til at lave en aftale med de erhvervsdrivende, når der opstår usædvanlige situationer. Vi ved også, at der er flere sommerhusudlejningsbureauer, som tilbyder, at lejerne kan få sommerhuset på et andet tidspunkt i stedet for, siger Vagn Jelsøe og fortsætter:

- Når det er sagt, ved vi jo godt allesammen, at den her situation er svær. Den er er ikke alene svær for forbrugerne, den er også svær for virksomhederne. Og nogle af de her udlejningsfirmaer kigger altså ind i noget, der ligner et konkursbo, hvis de er alt for venlige over for kunderne. Det er de hårde realiteter.

- Der findes værre katastrofer, end at vi ikke kan få vores penge tilbage. Vi klarer os. Det der irriterer os er, at udlejningsfirmaet slet ikke gider diskutere, om der kan findes en løsning, som tilgodeser begge arter, siger Sidsel og Thomas Holleufer. Foto: Ole Christensen
Annonce

Det tomme hus

I Borum synes Thomas og Sidsel Holleufer, at de er alene om at betale prisen for corona-krisen.

- Vi vil ikke henvende os til Dancenter en anden gang, siger de.

Ægtefællerne har valgt at blive boende i deres hus i Borum i stedet for at bruge det lejede luksussommerhus i Nordjylland i påsken. De øvrige gæster, der skulle have boet i sommerhuset, ønsker heller ikke at bruge det.

Derfor står huset i øjeblikket tomt.

De uheldige lejere havde indtil det sidste håbet på, at Dancenter kom til lommerne.

- Men jeg må også ærligt indrømme, at jeg slet ikke se os selv i det hus, siger Thomas Holleufer og fortsætter:

- Vi ville blot hele tiden blive mindet om, at det var her, at vi skulle have tilbragt en glad uge med hele vores familie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce