Annonce
Esbjerg

Der skal spares i Esbjerg Kommune - men lejrskoler og feriekolonier bliver fredet

På Bohrskolen har de valgt at have to mindre lejrskoler ud over den obligatoriske længere lejrskole i 6. klasse. Beslutningen om de ekstra lejrskoler tages af skolebestyrelsen, som også i stedet kan vælge at investere i en ny legeplads eller nye bøger. Den selvbestemmelse finder Mark West fra Bohrskolen meget vigtig, for så har skolebestyrelserne stadig indflydelse på nogle ting. Arkivfoto
Et af kommunens spareforslag var at stoppe helt med lejrskoler i folkeskolen og sælge kommunens feriekolonier i Rendbjerg og Sønderho. Men både lejrskolerne og kolonierne overlever. Beslutningen bliver mødt med glæde.

ESBJERG: Det vil fortsat være en del af skolegangen på Esbjerg Kommunes folkeskoler, at 6. klasse byder på en obligatorisk lejrskole, og på nogle skoler er det endda prioriteret at komme afsted på andre årgange også.

Budgetforslaget om at spare elevernes lejrskoler væk blev skrottet under budgetforhandlingerne, ligesom man valgte at bevare Rendbjerg Feriekoloni i Sønderjylland og driften af Sønderho Feriekoloni på Fanø.

Det glæder Mark West, som er skolebestyrelsesformand for Bohrskolen, og som tidligere på ugen var afsender af et brev fra samtlige kommunens skolebestyrelser, der blandet andet kritiserede netop planerne om at droppe lejrskolerne.

I brevet stod der blandt andet: "Der sker masser af trivselsarbejde, når man mødes i andre former end den traditionelle. Derfor forekommer det besynderligt at fjerne den eneste faste lejrskole, vi har. Endnu værre er det at fjerne bestyrelsernes egne muligheder for at prioritere lejrskole - det er et angreb på vores frihed til at drive den skole, vi finder bedst."

Men nu kan Mark West og kommunens øvrige skolebestyrelsesmedlemmer ånde lettet op:

- Jeg er helt utrolig glad for, at man har bevaret lejrskolerne. Det sociale er simpelthen så vigtigt ved at gå i skole og er langt hen ad vejen en forudsætning for det faglige, siger han.

Annonce
Når kommunen nu har så meget fokus på inklusion for børnene, ville det da være direkte dumt at fjerne noget så fundamentalt som lejrskoler og feriekolonier, hvor børn for alvor udvikler sociale komptencer og knytter venskaber. Jeg er glad for, at de holder nallerne fra det.

Heidi Bonde Andersen

Et højdepunkt i barndommen

Glad og lettet er også Heidi Bonde Andersen, som er 34 år, bosat i Esbjerg og mor til en femårig søn. Hun har selv haft meget glæde af både lejrskolerne med klassen og de årlige sommerferier på Rendbjerg Feriekoloni, hvor hun var afsted 12 dage ad gangen.

- Da jeg hørte, at der var forslag fremme om at nedlægge lejrskolerne og sælge Rendbjerg Feriekoloni, blev jeg meget, meget sur. Hjemme hos os kunne mine forældre ikke give os en decideret sommerferie, så det at komme til Rendbjerg var højdepunktet, og jeg har stadig kontakt med venner fra de ture. Og så stod man ikke efter sommerferien som den eneste i klassen, der ikke havde været på ferie. Jeg har været så bange for, at min søn ikke skulle få samme mulighed, så jeg er meget lettet, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce