Annonce
Udland

Lektor: Nu er Sanders blevet langt sværere at slå

Callaghan O''hare/Reuters
Efter vælgermøder i Nevada har Sanders - med støtte fra nye grupper - fået meget bedre odds, vurderer lektor.

Bernie Sanders' valgsejr i den amerikanske delstat Nevada blev større end forventet.

Annonce

Og med stor opbakning fra især latinamerikanske vælgere er han nu blevet langt sværere at slå i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat i USA.

Det vurderer lektor Niels Bjerre-Poulsen fra Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

- Det er en stor sejr, der blev større end forventet. Det var ikke så overraskende, at Sanders, der førte i meningsmålingerne, ville vinde. Men han fører nu markant og har fået mere end dobbelt så mange stemmer som Biden på andenpladsen, siger han.

Bernie Sanders står nemlig til at blive den helt store sejrherre ved vælgermøderne i Nevada.

Med 50 procent af stemmerne talt op har han ifølge The New York Times opbakning fra 46,6 procent af de demokratiske vælgere i delstaten.

Og det er især opbakning fra nye vælgergrupper, der har givet Sanders vind i sejlene. Vælgergrupper, som analytikere tidligere ikke havde troet, at senatoren fra delstaten Vermont ville kunne kapre.

- Hans odds er blevet betydeligt bedre, end de var i går. Ikke kun fordi han vandt, men på grund af den måde han vandt og de vælgergrupper, han får opbakning fra, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Størstedelen af de latinamerikanske vælgere - 51 procent - pegede ifølge CNN på Sanders.

Han fik samtidig opbakning fra 27 procent af de sorte vælgere, hvilket ifølge Niels Bjerre-Poulsen er et fremskridt for senatoren.

Sanders' nærmeste konkurrent i Nevada blev Joe Biden, der fik omkring 20 procent af stemmerne. Han kan især takke de sorte vælgere, da 39 procent af dem valgte at pege på ham.

De sorte vælgere har en hel del at sige ved det næste primærvalg i rækken. Det foregår i delstaten South Carolina.

Nevada var tredje skridt på vejen, i kampen om hvem der i sidste ende skal være Demokraternes kandidat ved det amerikanske præsidentvalg den 3. november i år.

Tidligere denne måned har vælgere i delstaterne Iowa og New Hampshire peget på, hvem de mener, skal konkurrere mod landets nuværende præsident, republikaneren Donald Trump, til præsidentvalget.

Og det bliver ifølge Niels Bjerre-Poulsen mere og mere tydeligt, at de demokratiske vælgere faktisk mener, at Sanders er bedst klædt på til at slå manden i Det Hvide Hus.

- At han har dårlige muligheder for at slå Trump, bliver et svært argument at holde op mod Sanders nu, siger lektoren.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce