Annonce
Udland

Lektor: Ny CDU-leder er en spiselig løsning for partiet

Annegret Kramp-Karrenbauer (tv.) fik fredag 517 stemmer blandt partiets medlemmer, mens Friedrich Merz fik 482.

Annegret Kramp-Karrenbauer er kritisk over for Merkels flygtningepolitik, men fører generelt samme linje.

Med Annegret Kramp-Karrenbauer som leder får det konservative tyske parti CDU en pragmatisk frontkvinde, der skal sørge for at samle partiet.

Det vurderer Karl Christian Lammers, som er lektor i tysk og vesteuropæisk samtidshistorie ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet.

Fredag blev Kramp-Karrenbauer valgt som ny CDU-leder ved partiets kongres i Hamburg og overtager dermed efter Angela Merkel.

- Hun var mere spiselig for partiflertallet. Hun repræsenterer en fortsættelse af Angela Merkels politiske linje, siger lektoren.

Annegret Kramp-Karrenbauer er en erfaren skikkelse i tysk politik.

Hun var tidligere ministerpræsident i delstaten Saarland og har været CDU's generalsekretær med ansvar for partiets strategi siden februar.

Den nye partileder har været under Merkels vinger og anses på mange punkter for at være på linje med Merkels midtersøgende politik.

Dog vil Kramp-Karrenbauer føre en hårdere udlændinge- og integrationspolitik, lyder vurderingen fra Karl Christian Lammers.

- Med udtrykket "en blytung tid" har hun kritiseret Merkel for at være meget passiv i forhold til den politiske udvikling i Tyskland. Hun mener, at Merkel skulle være gået mere i offensiven mod Alternative für Deutschland, siger lektoren.

Under Merkels ledelse har det indvandringskritiske højrefløjsparti Alternative für Deutschland vokset sig større.

Kramp-Karrenbauers kurs over for udlændinge er imidlertid ikke så kontant som den, Friedrich Merz har varslet.

Merz var en af Annegret Kramp-Karrenbauers to modkandidater til lederposten og var ikke langt efter hende i afstemningen. Hun høstede 517 stemmer blandt partiets medlemmer, mens Friedrich Merz fik 482.

En af den nye leders helt store opgaver bliver derfor at få alle partiets medlemmer med på det nye projekt.

- Man kan sige, at det er hendes mission at samle et parti, der har fremstået som en anelse splittet, siger Karl Christian Lammers.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce