Annonce
Udland

Lektor om duel: Alt handlede om brexit for Boris Johnson

Jonathan Hordle/Itv/Reuters
Lige meget hvad Boris Johnson blev spurgt til under duel med Labours Corbyn var svaret brexit, påpeger lektor.

Premierminister Boris Johnson havde særligt taget ét budskab med, da han mødte sin rival under en tv-duel tirsdag aften. Brexit skal gennemføres.

Det vurderer Ole Helmersen, der er lektor ved CBS med speciale i britisk politik, som fulgte duellen mellem Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn.

- I løbet af denne her duel, der varede cirka en time, var det overordnede budskab fra Boris Johnson at få brexit gennemført. Det var nærmest lige meget, hvilket spørgsmål der blev stillet, siger lektoren.

Ole Helmersen påpeger, at svaret stort set var det samme, uanset om Boris Johnson blev spurgt til eksempelvis sundhedsvæsenet eller uddannelser.

Briterne skal til stemmeurnerne 12. december.

- Sådan nogle (parlamentsvalg, red.) plejer at handle om en lang række forskellige emner, og det gør det her selvfølgelig også, siger Helmersen.

- Men brexit er så dominerende, at parlamentsvalget nærmest går hen og reelt bliver en ny folkeafstemning om brexit, tilføjer han.

Valget blev udskrevet for at få afsluttet års uenighed i om betingelserne for Storbritanniens skilsmisse fra Den Europæiske Union, EU.

Et snævert flertal af de britiske vælgere stemte i juni 2016 for at forlade EU, men det er ikke lykkedes parlamentet at enes om, hvordan det skal ske.

Under duellen slog Johnson fast, at briterne ifølge ham bør forlade det europæiske fællesskab 31. januar.

Johnson langede også ud efter Labour, der endnu ikke har villet melde ud, om partiet vil blive i EU eller forlade det.

Corbyn svarede igen med, at hans brexitpolitik er "meget tydelig". Labour vil have genforhandlet brexitaftalen og sende den til folkeafstemning.

Vælgerne er dødtrætte af diskussionen om brexit, og det forsøger Johnson ifølge Ole Helmersen at udnytte.

- Man (vælgerne, red.) sidder tilbage med den følelse, der har været karakteristisk siden folkeafstemningen.

- Hvis man er tilhænger af at skulle ud af EU hurtigt, lytter man til Boris Johnson, og ellers lytter man til Corbyn, siger Helmersen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Med fingrene i fælleskassen: Hvor meget bliver mon ikke opdaget?

Det er en fortærsket vittighed i mediebranchen, at der er for få naturkatastrofer og for lidt korruption i Danmark til, at man kan bedrive ordentlig journalistik. Måske står talemåden for fald. Det skyldes hverken den tørre sommer sidste år eller det våde efterår i år, men mere at tilliden til vores offentlige instanser er under pres. Det er ikke bare korruption, vi ser, men også offentligt ansatte lederes tilbøjelighed til at skaffe penge eller fordele til sig selv i kraft af deres job. Og det er mindst lige så slemt. Vi kunne her i avisen i denne uge fortælle, at en politiassistent og en politikommissær fra Esbjerg er tiltalt for at have instrueret en betjent i ikke at undersøge lovligheden af en knallert involveret i et færdselsuheld. Knallertens fører var søn af en politikommissær. Politifolkene er nu tiltalt for misbrug af offentlig stilling. Det var også i denne uge, der bød på en skrækhistorie om, at to tidligere ansatte ved Forsvarets Ejendomsstyrelse er tiltalt for at have modtaget bestikkelse på henholdsvis 1,7 million og 35.250 kroner. Dømmes de tiltalte, slutter de sig til den alt for lange række af sager, som svækker vores tillid til, at myndigheder og deres ansatte til enhver tid vil handle i fællesskabets interesse. Vi har Britta Nielsen-sagen. Vi har den ansatte i Skat, der blev idømt fire et halvt års fængsel for at hjælpe en ven med at få udbetalt uberettiget refusion af udbytteskat. Vi havde for nogle år siden sagen om it-firmaet Ateas bestikkelse af ansatte i Region Sjælland. Så er det jo, at man ikke kan lade være med at spekulere på, hvor mange lignende forbrydelser der ikke bliver retsforfulgt. Sikkert en hel del, vil mange nok gætte på. Når vi tænker sådan, er vi et skridt nærmere ved at miste tilliden til vores myndigheder og vores vilje til at betale skat til at opretholde dem. Det er dybt alvorligt. Politikerne har et arbejde at gøre, og det haster mere, end de måske selv er klar over.

Annonce