Annonce
Tønder

Lempelse: Tønders dagcentre slår atter dørene op

Efter at have været lukket ned i mere end tre måneder er dagcentrene på kommunens plejecenter genåbnet. Rehabiliteringscentrene forbliver lukket indtil videre. Billedet er fra Richtens Plejecenter i Tønder, der for to år siden var blandt de første centre til at indføre erindringsdans. Arkivfoto: Timo Battefeld
Efter at have været lukket ned for at begrænse smitterisikoen, genåbner dagcentre i Tønder. Det sker under hensyntagen til Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Kommunens rehabiliteringscentre forbliver lukkede.
Annonce

TØNDER: - Det er er glædelig udvikling.

Sådan siger formanden for sundhedsudvalget i Tønder Kommune, Irene Holk Lund (V) i forhold til, at kommunens dagscentre genåbnes efter at have været lukket ned siden begyndelsen af marts. Dagcentrene har faktisk allerede slået døren op, mens kommunens rehabiliteringscentre fortsat er lukket.

- Dagcentrene åbnes, fordi vi her kan imødekomme Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Rehabiliteringscentrene er lidt mere problematiske, forklarede Irene Holk Lund, da hun fremlagde sagen for kommunalbestyrelsen torsdag aften.


Dagcentrene åbnes fordi vi her kan imødekomme Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Rehabiliteringscentrene er lidt mere problematiske.

Irene Holk Lund (V), formand for sundhedsudvalget, Tønder Kommune


Alle kommunens dagcentre og rehabiliteringsklinikker er placeret på et plejecenter eller et kortidscenter, som alle er omfattet af besøgsrestriktionerne fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Dagcentrene og rehabiliteringsklinikkerne er blevet vurderet i forhold til muligheden for, om brugerne kan komme ind i dagcenteret og være i dagcenteret eller klinikken uden at komme i kontakt med plejehjemsbeboerne eller de, der er indlagt på korttidscenteret.

Annonce

Aflastning

Den midlertidige nedlukning af dagcentrene har betyder, at Tønder Kommune har ydet en begrænset støtte og aflastning til pårørende til for eksempel ægtefæller med demens. I takt med, at den ekstraordinære corona-situation er trukket ud, vurderer fagpersonalet, at begrænsninger kan få alvorlige og uhensigtsmæssige følger for den samlede situation for både de ældre og deres pårørende.

- Det vurderes derfor, at der er behov for, at dagcentrene åbner igen, lød indstillingen til kommunalbestyrelsen på juni-mødet.

Reglerne

Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forbindelse med genåbningen af dagcentrene på plejehjemmene omfatter bl.a. følgende:

- antallet af brugere og personale holdes samlet under ti personer

- dagcenterbrugerne kan komme ind i dagcenteret uden at komme i kontakt med plejecenterets beboere

- der er mulighed for at holde to meters afstand og følge de hygiejnemæssige anbefalinger

- kørsel til og fra dagcenter sker med hensyntagen til smitteforebyggelse

I Tønder Kommune findes der kommunale dagcentre i Mosbølparken i Skærbæk, Lindevang i Løgumkloster, Richtsens Plejecenter i Tønder, Digegården i Højer, Hjørnegården i Bredebro og Toftegården i Toftlund.

Kommunens rehabiliteringsklinkkerne vurderes ikke at kunne åbne, så længe der er besøgsforbud på plejecentrene og korttidscentrene. Det skyldes, at rehabiliteringsklinikken ikke har separate lokaler, men for eksempel benytter de samme træningsfaciliteter som korttidscenterne.

Annonce

Hvornår?

Dagcentrenes genåbning er blandt andet betinget af, at antallet af brugere og personale holdes samlet under 10 personer.

Hvornår rehabiliteringscentrene genåbnes, står hen i det uvisse. Det sker først, når besøgsrestriktionerne på plejecentrene ophæves eller hvis tilpassede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen kan overholdes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce