Annonce
Udland

Leyen anklages for at fiske stemmer på Jekyll og Hyde-facon

Francois Lenoir/Reuters
EU-skeptikere i EU-Parlamentet er kritiske over den tyske forsvarsminister som formand for EU-Kommissionen.

Ursula von der Leyen snor sig uden politisk rygrad i sin jagt på formandsposten i EU-Kommissionen.

En sådan beskyldning kommer fra Jörg Meuthen fra Alternative für Deutschland, der som Dansk Folkeparti sidder i EU-gruppen Identitet og Demokrati.

- Du laver en doktor Jekyll og mister Hyde for at skaffe stemmer nok her i parlamentet, siger Meuthen.

Europa-Parlamentet stemmer tirsdag klokken 18 i Strasbourg om Ursula von der Leyens skæbne. Hun skal have absolut flertal for at blive godkendt til topjobbet.

Meuthen siger, at "intet taler for", at den tyske forsvarsminister "vil være en bedre kommissionsformand, end hun har været som minister".

Den tyske politiker er blandt de mindst populære ministre i hjemlandet. Hun undersøges aktuelt i en sag om nepotisme i sit ministerium, og det kom for et par år siden frem, at hun skrev en del af sin universitetsafhandling af.

Ursula von der Leyens svar på Meuthens kritik er kort og kontant.

- Jeg er lettet over, at du ikke vil stemme på mig. Det er et bevis på, at jeg har ret. Det var det, jeg forventede, siger hun.

ECR, der er en anden EU-skeptisk gruppe i Europa-Parlamentet, kritiserer Ursula von der Leyen for at ville skærpe klimamål uden at anvise en vej dertil.

- I nogle medlemslande kommer en tredjedel af energiforsyningen fra kul, og det ved du godt.

- Du siger hele tiden, at vi skal skærpe målene. Men der er intet om, hvordan vi når de mål, siger Raffaele Fitto, som er formand for ECR.

Den britiske parlamentariker Nigel Farage fremfører under debatten, at von der Leyen med sin tale understreger, at hun vil et stærkere EU, som tager mere magt fra medlemslandene.

- Du har lige gjort brexit meget mere populært. Gudskelov, at vi forlader EU, siger Farage, der har ført an i britiske bestræbelser på en snarlig skilsmisse med EU.

Den tyske forsvarsminister, som mandag meddelte, at hun forlader sin post i den tyske regering uanset udfaldet af tirsdagens afstemning, havde også et svar klar til Nigel Farage:

- Et samarbejde med dig kan vi godt være foruden. Det er det skønne ved dette Europa. Dette Europa består af lande, der frivilligt er samlet i en union. Ingen er blevet tvunget, siger von der Leyen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce