Annonce
Udland

Libanons premierminister forudser økonomisk katastrofe

-/Ritzau Scanpix
- I dag befinder vi os i en finansiel, økonomisk og social blindgyde, siger ny regeringschef i Beirut.

Libanons nye premierminister, Hassan Diab, advarer onsdag om, at hans land står over for en økonomisk katastrofe.

- I dag befinder vi os i en finansiel, økonomisk og social blindgyde, siger Diab, som onsdag ledede sit første regeringsmøde i Beirut.

Den nye regering er blevet indsat efter mange måneder med stadigt mere omfattende protester og demonstrationer. I takt med at landets økonomi er blevet stadigt værre, har voldelige gadekampe taget til.

Fattigdom tiltager dag for dag i befolkningen. Imens synes de politiske ledere at stå handlingslammede over for problemer med udlandsgæld, et stort nationalt budgetunderskud, høj arbejdsløshed og udbredt korruption.

Der er indført begrænsninger på at tage dollar ud af landet, og under demonstrationer er der begået hærværk mod banker.

Præsident Michel Aoun gav i december Diab ansvaret for at danne en ny regering. Den er nu på plads, men det er uklart, om den vil kunne stoppe demonstrationer og uroligheder i Beirut og andre byer.

Onsdag blev store dele af vejnettet rundt om Beirut blokeret af demonstranter. De har ikke tillid til, at den nye regering støttes af den mægtige Hizbollah-milits og andre politiske partier, som de giver skylden for landets krise.

Libanon har været uden effektiv regering siden Saad al-Hariri, som er landets vigtigste sunnimuslimske leder og en af Vestens traditionelle allierede, gik af som premierminister i oktober, da den økonomiske krise begyndte at tage til og førte til landets værste situation siden borgerkrigen 1975-90.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Kolding For abonnenter

Venstre solo om at fastholde udskældt besparelse på ældre

Annonce