Annonce
Varde

Liberal politiker frygter liberaliseringen af affaldsområdet

Preben Friis-Hauge (V), formand for det fælleskommunale affaldsselskab AFLD, frygter en liberalisering af affaldsområdet. For ham vil det gøre det dyrere for borgerne. Arkivfoto: Henrik Reintoft
At en rød regering lægger op til privatisering af affaldssektoren møder mildt sagt kritik af den liberale Preben Friis-Hauge (V), der er formand for det fælleskommunale affaldsselskab AFLD. Han, der også er folketingskandidat, frygter et unødigt bureaukrati på borgernes regning.
Annonce

Varde Kommune: De røde er ikke, hvad de røde var. Sådan oplever den blå Preben Friis-Hauge (V) regeringens plan for en grønnere affaldssektor. For det ligger i kortene, at selve behandlingen af borgernes affald i fremtiden skal kunne privatiseres.

- Jeg læser det sådan, at kommunerne ikke må eje affaldsanlæg, siger byråds- og regionsmedlem Preben Friis-Hauge fra Varde Kommune og samtidig formand for det fælleskommunale affaldsselskab AFLD.

Han er samtidig folketingskandidat for Venstre og finder, at Folketinget i hans øjne ikke aner, hvad den har med at gøre modsat de lokale politikere, som har beskidte affaldshænder.

- Der er bare ingen viden om affald i Folketinget, siger Preben Friis-Hauge.

Annonce

Analyse

I det meget brede forlig om en grønnere affaldssektor fra den 16. juni er der dog en dør på klem, da KL skal lave en analyse inden 1. januar på området. Men der er lagt op til, at håndteringen af alt genanvendeligt affald skal liberaliseres og være et produkt som alt andet.

Inden for få år skal vi genanvende langt mere affald end nu. Kuren er ens sortering i hele landet i ti affaldstyper. Regeringen er fortaler for, at private i fremtiden skal stå for selve sorteringen af affaldet. Foto: Morten Stricker

Logikken er, at den nye affaldsplan vil ensarte indsamlingen af ti typer affald i hele landet. Det vil skabe så store mængder ensartet affald, at det vil være en bedre forretning at behandle og sælge affald til genbrug.


Vi kunne stifte et selskab og byde på vores eget affald. Jeg vil undersøge muligheden for et offentlig-privat partnerskab. Det kan godt være, det er den vej, vi skal gå.

Formand Preben Friis-Hauge (V), AFLD


Men det er forsat kommunerne, der har ansvaret for at leve op til kravene om genanvendelse.

- Hvis man har et ansvar for noget, får man et tilsyn. Jeg kan ikke se, det bliver billigere at få private til at tage sig af genanvendelsen, siger Preben Friis-Hauge.

I hans øjne vil en privatisering af området betyde et øget bureaukrati og derved højere priser. Og der er kun en til at betale, og det er borgerne.

Annonce

Bio-pulp

Som formand for AFLD, der er ejet af Varde, Herning, Hedensted, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern og Billund kommuner, finder han allerede i dag, at de er nået langt. Blandt andet har AFLD selv udviklet flere maskiner. Senest en maskine, der hurtigt kan sortere madaffald i plastikposer og omdanne madaffaldet til såkaldt bio-pulp. Det sælges så til biogasanlæg.

Hvis det går, som han frygter, at området skal liberaliseres, så håber han på en salomonisk løsning.

- Vi kunne stifte et selskab og byde på vores eget affald. Jeg vil undersøge muligheden for et offentlig-privat partnerskab. Det kan godt være, det er den vej, vi skal gå, siger Preben Friis-Hauge.

Annonce

LÆS MERE SIDE 4-5

Mere genanvendelse – mindre forbrænding

  • Klimaplan for en grøn affaldssektor har seks hovedpunkter og er del af Folketingets overordnede klimaplan:
  • Øget og strømlinet affaldssortering.
  • Mere genanvendelse af plastikaffald.
  • En stærk genanvendelsessektor.
  • Mindre forbrænding og mindre import af affald til forbrænding.
  • Mindre affald og mere cirkulær økonomi.
  • En energi- og klimaneutral vandsektor.
  • Det er især ønsket om en stærk genanvendelsessektor, der er uenighed om. Mange kommuner med KL i spidsen er grundlæggende ikke tilhængere af et privatisere området.
  • Varde Kommune er i dag medejer af AFLD med behandlingsanlæg i Tarm og Fasterholt ved Herning. Her sorteres borgernes affald til genanvendelse og til forbrænding. Derudover er Varde Kommune medejer af forbrændingsselskabet Energnist.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce