Annonce
Haderslev

Lidegaard fortæller om dambådkatastrofens konsekvenser

Mindehøjtideligheden for de omkomne ved katastrofen på Haderslev dam for 60 år siden blev mindet mandag. Til september kommer Bo Lidegaard til Haderslev og fortæller om katastrofens konsekvenser for Haderslev og resten af Danmark. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Haderslev: Mandag blev dambådskatastrofen for 60 år siden mindet. 57 mennesker mistede livet, da båden på vej fra Damende mod Haderslev brød i brand og passagererne gik i panik. Katastrofen, der hører til blandt de største i nyere dansk historie, fik store konsekvenser ikke blot for mange familier i Haderslev, men også for resten af landet.

Det fortæller historikeren, dr. phil. Bo Lidegaard, om i et foredrag, som han holder tirsdag den 17. september klokken 19 på Månen.

Det er Historie Haderslev, der står for foredraget, som der kun er et begrænset antal pladser til. De koster 85 kroner og kan købes på www.historiehaderslev.dk

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Annonce