Annonce
Kultur

'Her er mayo'....'og en penis': Må Rune Klan lave sjov med handicappede?

I første afsnit handler det om at være blind eller næsten blind. Det er Rune Klan i midten. Foto: TV 2

Hej din elendige mobber - du ved selv, hvem du er.

Hvis du nogensinde igen skubber til et menneske med spastiske lammelser, der har problemer med at holde balancen, så sker der noget slemt for dig, så du aldrig, som i aldrig nogensinde ... 

Uvenlig hilsen 

Annonce

Anette

P.S. Og til alle I andre mobbere af mennesker med handicaps: Føj for nogle uslinge, I er. 

Det er blevet moderne på tv at underholde med tabuer. Standuppere har gjort det længe, og nu har de taget genren med ind bag skærmen, hvor de krydser sceneshow og vittigheder med filmklip af diverse "ægte mennesker med ægte tabubelagte udfordringer". På DR har "Signe Molde på udebane" beskæftiget sig med blandt andre abortmodstandere, veganere og kigget nærmere på kønsidentitet.  Og den 25-årige Danmarksmester i Standup, Simon Væver, har underholdt med dværge og impotente i programserien "Det er ik' sjov, Simon!", der er lanceret som "grænseoverskridende". 

Mest vellykket er dog "Tabu - med Rune Klan", som i øjeblikket kan ses på TV 2 eller streames på TV 2 Play.

Rune Klan spørger sig selv - og os - om det er okay at lave sjov med folk, der lider af alvorlige sygdomme eller tilstande, som det normalt er tabu at gøre grin med. I seriens seks afsnit møder vi blinde, døve, bipolare, dødeligt syge, folk med cerebral parese (spastikere) og folk, som lider af Tourettes.

Svaret er ja. Det er okay at lave sjov, når det som her gøres med respekt og varmt hjerte.

Programmerne er i perioder sjove. Ikke mindst i afsnittet om Tourettes Syndrom, hvor en af pointerne er, at vi skal grine med de ramte - ikke af dem. For når man lider a Tourettes, er der handlinger, man ikke kan styre. For eksempel sine tics, eller hvad man siger, råber eller frembringer af lyde. Og når man nu er sådan en, der kommer til at råbe uforskammetheder og altid i utide a la "Nu skal vi have en rigtig snak. I får tæsk med en flagstang", så er den bedste overlevelsesstrategi selv at grine for.

Der er også den ufrivillige mekanisme for mennesker med Tourettes, at hvis én i en gruppe begynder at råbe, så smitter det de andre. Rune Klan må køre bil med deltagerne i en infernalsk larm af skældsord, og lige der ser han træt ud. Det gør han også, da han skal have gruppen med ud at spise, og det går sin forventelige gang. Da den friske tjener kommer med en tallerken og bemærkningen "her er en mayo..." tilføjer en af deltagerne højt, straks og uden sammenhæng "og en penis".

Da den friske tjener kommer med en tallerken og bemærkningen "her er en mayo..." tilføjer en af deltagerne højt, straks og uden sammenhæng "og en penis".

Uddrag af klummen

Men det fine ved Rune Klan er netop, at han går til opgaven med autencitet. Han møder derfor de medvirkende med ægte nysgerrighed, indlevelse og smil og får derigennem nogle værdige samtaler med dem. Resultatet er, at vi ser dem og ikke deres skavank. 

Til de enkelte shows forklarer Klan publikum på en let fordøjelig og sjov måde, hvad deltagernes lidelser går ud på, så vi ovenikøbet bliver faktuelt klogere.  Alt sammen tilsat tryllekunster, drillerier og vittigheder, som virker afvæbnende.

Victor Borge havde ret, da han sagde: "Smilet er den korteste afstand mellem to mennesker".

Undervejs bliver man også rørt. Tænk at være en 17-årig ung kvinde og i løbet af et år miste synet på begge øjne ved to forskellige uheld. Eller at være en 10-årig pige, der begynder at drikke for at styre sine tics . Eller at være en dreng med spastiske lammelser, som andre børn godt kan lide at vælte, fordi han går usikkert.

Deltagerne er arrede voksne, og de har svære udfordringer. Men de har også humor og masser af livsglæde.

Hej skolelærer

Jeg vil foreslå, at du næste gang, du har en time med de større elever, tænder for fjernsynet. I bør se et afsnit af "Tabu - med Rune Klan". Du risikerer kun, at eleverne lærer noget, at de griner, og at de også bliver lidt taknemmelige over deres egne liv. Bagefter opfører de sig formentlig også lidt mindre forkælet og bedre over for mennesker, der ikke har været heldige i det store helbreds-lotteri.

Venlig hilsen

Anette

Seks afsnit. Næste afsnit sendes 11. oktober kl. 20 på TV 2. De fem første afsnit kan streames på TV 2 Play.
Rune Klan krydrer sit show med fakta. Her er om øjets opbygning. Foto: TV 2


Annonce
Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-målscorer: Vi kan bruge præstationen til en hel masse

Kultur

Anne var ved at give op: Hun drømmer om at byen bliver lige så levende, som da hun var barn

Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Kultur

Gammel kærlighed til metal ruster ikke: Jacob drømmer om at gøre Esbjerg til hovedstad for metalmusik igen

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Højdramatisk superligaaften i Haderslev: Det holdt hårdt for SønderjyskE, men det holdt

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

JV's videoanalyse: Derfor formåede SønderjyskE at hive et enkelt point i land mod FC København

Annonce