Annonce
Aabenraa

Solcelleparker har vakt interesse på den anden side af kommunegrænsen: - De er voldsomt store

Det er en idyl som denne ved Svejlund, som beboerne på begge sider af kommunegrænsen gerne vil bevare. Foto: André Thorup
To af de nye solcelleparker, som er i støbeskeen i Aabenraa Kommune, ligger lige op af grænsen til Tønder Kommune. De er voldsomt store, mener formanden for Bedsted Sogns Borgerforening.

BEDSTED/SVEJLUND: John Holsøe, der er formand for Bedsted Sogns Borgerforening, var at finde på stolerækkerne i Hjordkærhallen, da Aabenraa Kommune holdt borgermøde om de kommende solcelleparker i Fogderup, Svejlund og Hynding.

Solcelleparkerne i Svejlund og Hynding kommer nemlig til at grænse op til Tønder Kommune, og når det gælder solcellerne i Svejlund, så er den planlagte placering kun omkring to kilometer øst for Bedsted.

- Jeg var selv inde og bede om at få høringsmaterialet tilsendt og jeg må sige, at området virker alt for stort. Selvfølgelig skal vi have grøn energi, men det virker meget voldsomt, siger han om solcelleparken i Svejlund, der som udgangspunkt kommer til at fylde et areal på 320 hektar.

Annonce

Aabenraa Kommune skal nu behandle de ideer og forslag, der er indkommet i forbindelse med den første høringsrunde for de tre planlagte solcelleparker. Bagefter skal der udarbejdes lokalplanforslag for de tre områder, og de skal så også sendes i høring.

- Det her er noget, vi vil følge tæt, og vi vil også komme med et indspark, når selve lokalplanen kommer i høring, siger John Holsøe fra borgerforeningen i Bedsted.

Besked via Tønder Kommune

Lene Nebel fra planafdelingen i Aabenraa Kommune fortæller, at kommunen har orienteret de nærmeste naboer til de kommende solcelleparker på den anden side af kommunegrænsen. Det er sket via Tønder Kommune, da Aabenraa ikke kan sende oplysninger direkte til disse borgeres e-bokse.

Det samme vil ske, når selve lokalplanen kommer i høring.

Aabenraa Kommune har også orienteret om solcellerne i annonceform vest for kommunegrænsen, oplyser Lene Nebel.

Der er størrelsen af de kommende solcelleparker, der først og fremmest får de lokale borgere til at stejle. Her er det anlægget syd for Kassø, der er ved at tage form i øjeblikket. Foto: Søren Gylling

Formanden for teknik- og miljøudvalget i Tønder Kommune, Bo Jessen (løsgænger), fortæller, at solcelleparkerne på Aabenraa-siden af kommunegrænsen ikke har været behandlet af politikerne i Tønder.

- Jeg går ud fra, at Aabenraa Kommune holder os orienteret i det omfang, reglerne kræver det, siger han.

I Tønder er den videre planlægning af vindmøller- og solceller foreløbig skudt til hjørne.

- Vi har besluttet, at den videre planlægning af, hvor der skal produceres grøn energi, må vente til efter kommunalvalget, fortæller Bo Jessen.

Annonce

Bedre samarbejde

Politikerne i Aabenraa Kommune har ved flere lejligheder påpeget, at kommunen ikke er blevet hørt i tilstrækkeligt omfang i forbindelse med de mange vindmøller, som er sat op i Tyskland, klos op af grænsen til Danmark.

Af samme grund lægger formanden for vækstudvalget i Aabenraa Kommune, Philip Tietje (V) vægt på, at Tønder Kommune bliver orienteret.

579 hektar med solceller

I denne omgang planlægger Aabenraa Kommune tre nye solcelleparker på sammenlagt 579 hektar. Der er dog sandsynligt, at arealerne blive mindre i forbindelse med høringsperioden.

Den nye solcellepark ved Svejlund skal som udgangspunkt være på 320 hektar.

Solcelleparken nord for Fogderup er planlagt til at fylde 118 hektar, og det kommende solcelleområde ved Hynding vest for Ravsted er på 141 hektar.

- I det hele taget skal vi have gang i et bedre samarbejde med Tønder Kommune, når det gælder energiplanlægning, siger Tietje.

- Helt grundlæggende, så er vi lige så interesseret i at høre holdningerne på den anden side af kommunegrænsen, som vi er i at lytte til de borgere i Aabenraa Kommune, der bliver naboer til solcelleparkerne, fastslår han.

Han understreger dog samtidig, at de områder i Tønder Kommune, der grænser tæt op til solcelleparkerne, ikke er særligt tæt befolkede.

Jeg går ud fra, at Aabenraa Kommune holder os orienteret i det omfang, reglerne kræver det.

Bo Jessen (løsgænger), formand for teknik- og miljøudvalget i Tønder Kommune
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Debat

Kommentar: Brug blot vælgermøderne - du kan køre hjem med et nyt standpunkt

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

Sønderborg For abonnenter

Tidligere fejl udløser sur-smiley til hostel: - Det her er bittert

Annonce