Annonce
forside

Lige så aktiv og hjælpsom som altid

Mona Lise Kirkegaard skriver i anledning af sin mor, Ruth Sørensen, Peder Hedesvej 94, Tjæreborg, som onsdag 6. februar fylder 80 år.

Den 6. februar fylder du 80 år. Selv om håret er gråt, afspejler figuren og ansigtet ikke, at du bliver så gammel. Du går stadigvæk let ti kilometer, pudser vinduer ligeså hurtigt og grundigt, som da du var fyrre. Og du klarer stadigvæk at skufle og rive en have pæn.

Axel, dit oldebarn, glæder sig også til at blive passet af dig flere gange om ugen. Du er også aktiv i fritiden - formand for andelsboligforeningen, strikker flere trøjer til børn ude i den store verden hver måned (Røde Kors) og så er du også flittig, når der skal arrangeres hyggelige stunder i hyggeklubben for byens plejehjemsbeboere.

Om årsagen til, at du stadigvæk er så dejlig frisk, er, at du blev gift ung, fik os skønne børn i en ung alder og blev bedstemor allerede som 42 årig, ved vi ikke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce